Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvo hrvatsko svjetsko zlato u olimpijskim disciplinama

Veslači: Mi smo prvaci jer smo drski

\'Veslaci3_nnn_spo_051110\'
Foto:
1/3
05.11.2010.
u 19:01

Trenera Nikolu Bralića već traže Kinezi. Odlučili su ulagati u svoje veslanje i dovode najbolje stručnjake.

Na novozelandskom jezeru Karapiro četvorica mladih Hrvata osvojila su svijet. U četvercu na pariće Valent Sinković (22), Damir Martin (22), Martin Sinković (21) i David Šain (22) donijeli su Lijepoj Našoj prvo veslačko zlato u nekoj olimpijskoj disciplini. Dečki koje sjajno vodi iskusni trener Nikola Bralić (58) vrlo su dobro podnijeli teret glavnih favorita i odnijeli slavu ispred nosa veslačkim velesilama kakve su Italija, Australija, Njemačka i V. Britanija.

– Pobijedili smo i uz vrlo jake bočne valove u našoj stazi jer smo na valovima trenirali i na Peručkom jezeru. Bili smo spremni na sve moguće uvjete, dogovorili smo se da krenemo punom snagom, izbili smo naprijed i izdržali do kraja – prepričavao nam je štroker Valent Sinković.

Prvi do štrokera veslao je Damir Martin:

– Slučajno smo krenuli na start 40, a ne 30 minuta ranije i za tih 10 minuta više iskusili smo bolje valove. Valovi su bili toliki da nismo uspjeli napraviti ni jedno ubrzanje, niti jedan sprint, a neposredno uoči utrke zamalo nam se potopio čamac.

Naši u posuđenom čamcu

Čak i unatoč tome, Hrvati su slavili. A da su bili u zaštićenoj stazi, ustvrdio je jedan Englez, utrka bi bila posve nezanimljiva.

Damir nam je otkrio psihološki recept mlade hrvatske posade:

– Bahati smo, željni dokazivanja. Kada to izgubimo, morat ćemo još više raditi, a i sada jako puno radimo. Nakon tih prvih 1000 metara uvijek proradi ta naša sportska drskost. Uz to, ovdje, na kraju svijeta, imali smo i potporu novozelandskih Hrvata koji su nas zvali na ručak u jedan vinograd – ispričao je rođeni Vukovarac Damir Martin.

Valentov brat Martin govorio nam je pak o teškim treninzima, imaju ih 12 tjedno, pa ne stignu ni studirati:

– Jako smo dobri prijatelji i to nas čini uspješnima. Sportaši smo amateri koji se moraju ponašati profesionalno, a imamo stipendije od oko 8000 kuna. HOO nam nije kupio čamac, pa smo morali voziti u posuđenom. I onaj u kojem smo trenirali i ovaj posudio nam je talijanski proizvođač Filippi.

Ironije li sudbine, Hrvati su u posuđenom talijanskom čamcu pobijedili ispred Talijana. U njemu će i dalje snivati olimpijske snove.

– Nećemo skrivati, želimo olimpijsko zlato. Znamo što hoćemo, no demotivira nas ponekad jedino nezainteresiranost medija za naš sport. Lijepo je znati da je i prije nas bilo veslača koji su puno napravili, no mi u Londonu želimo više od bronce osmerca i srebra braće Skelin – ističe David Šain.

Bralić poput Gipsa

Trofejni veslač Igor Boraska kazao nam je za momke da su nevjerojatno jake psihe. Njih četvoricu okupio je vrsni stručnjak Nikola Bralić koji po metodama podsjeća na Antu Kostelića (na vodu se ide i po lošem vremenu). On se najviše zalagao za taj četverac, u čemu je imao potporu predsjednika HVS-a Zdravka Jurčića.

– Treneri drugih reprezentacija kažu da je Bralić s dečkima uvježbao fantastičan zaveslaj. Bralić je u inozemstvu iznimno cijenjen, ali ne i u Hrvatskoj, pa ga žele Kinezi, koji su spremni uložiti velik novac u veslanje – prenio nam je Zoran Emeršić, vođa reprezentacije.

Nakon dva naslova svjetskih prvaka do 23 godine, dečki su se pozlatili među seniorima. Uspjelo im je to nakon samo godinu i pol otkako su sjeli u isti čamac. Uz Blanku Vlašić, dečki su trenutačno najveći olimpijski kapital hrvatskog sporta za London.

Komentara 5

Avatar Časna seka
Časna seka
21:32 05.11.2010.

Jake noge imate.

RI
Ringo
19:58 05.11.2010.

Momci, svaka čast. Ako se ne varam prva (i zadnja dosad) medalja za Hrvatsku u veslanju na SP je bila Franković-Boraska, dvojac sa kormilarom1994. godine.

DH
dalibor.hren
20:36 05.11.2010.

Bravo dečki! Znal sam da ste najbolji, ali najviše su me dirnule suze kod davanja izjave. Svaka čast i još jedanput bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije