Islandski vrhovni sud

Četvorica bankara odgovornih za malverzacije iz 2008. idu u zatvor

Hreidar Mar Sigurdsson
Foto: screenshot/youtube
15.02.2015.
u 13:58

Tužitelj Olafur Hauksson je na potvrdi presude rekao kako je ona signal drugim zemljama da također otpočnu s istragama te da niti jedna osoba nije dovoljno jaka da izbjegne odgovornost.

Islandski Vrhovni sud potvrdio je presude protiv četiri bankara optuženih za tržišne manipulacije zbog kojh je propala Kaupthing banka. Hreidar Mar Sigurdsson (na fotografiji) bivši izvršni direktor banke, bivši predsjednik uprave Sigurdur Einarsson, bivši direktor podružnice u Luxembourgu Magnus Gudmundsson, i Olafur Olafsson, bančin drugi najveći pojedinačni dioničar u tom trenutku, osuđeni su na kazne zatvora od četiri do pet i pol godina.

Presuda je najteža ikad izrečena za financijske malverzacije u islandskoj povijesti, tvrde lokalni mediji, a prenosi Reuters

Banka Kaupthing bankrotirala je zbog velikih dugova nakon financijske krize 2008.

Četvorica bankara žive izvan Islanda i iako su povremeno dolazili kako bi surađivali u sudskim istragama, na potvrdi presude nitko se nije pojavio.
Islandska vlada angažirala je posebnog tužitelja koji je istraživao bankare nakon što se cjelokupni financijski sektor zaljuljao po otkriću dugova i lošeg upravljanja bankama.

Tužitelj je na potvrdi presude rekao kako je ona signal drugim zemljama da također otpočnu s istragama te da niti jedna osoba nije dovoljno jaka da izbjegne odgovornost.

"Ovaj slučaj šalje snažnu poruku koja će potaknuti raspravu. Dokazuje da nije jednostavno dobiti slučajeve povezane s bankama i financijama, ali da ipak mogu dati rezultate", rekao je Olafur Hauksson.

Nisu sve islandske tužbe bile uspješne. Dva bivša izvršna bankara su u jednom slučaju oslobođeni, dok su kazne izrečene u drugim slučajevima dugo bile kritizirane kao preblage.

No, islandski niži sud osudio je predsjednike sve tri najveće banke da su odgovorni za krizu koju je uzrokovao "klub bogatih financijaša" u zemlji od samo 320.000 ljudi. Za prijevaru i manipulacije tržištem osuđeni su i bivši šefovi dviju drugih najvećih banaka – Glitnir i Landsbanki.

Komentara 7

CA
campa
14:37 15.02.2015.

Kad bi se naši političari ugledali na Islandske i počeli raditi u interesu svih građana Hrvatske te lopovluk i malverzacije stranih banaka u Hrvatskoj nazvati pravim imenom.Očito tako nešto nečemo doživjeti jer su škude davno podjeljene.

DA
DARC2332
14:52 15.02.2015.

nismo mi island. ovdje je jako plodno tlo za gamad, lopove, politicare, bankare....

NA
Nadalinaaa
16:08 15.02.2015.

Ne računajte na nas jer mi smo imali Mladena Bajića dugih 12 godina. Prije nego počnu pljačkati, naši postave svoje pijune u pravosuđu. Progovori li netko iz pravosuđa, napadnu ga mediji. Cosa nostra u RH vrlo je umrežena, jaka, i teško će pasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije