štednja i tehnologija

Lovci bombarderi RAF-a prvi put poletjeli s isprintanim rezervnim dijelovima

Avion Tornado
Reuters (Ilustracija)
06.01.2014.
u 21:24

Britanski avioni tornado lete s ugrađenim dijelovima iz 3D printera, čime će ratno zrakoplovstvo u četiri godine uštedjeti 1,2 milijuna funti

Lovci bombarderi tipa tornado britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva prvi su put poletjeli nakon što su im ugrađeni rezervni dijelovi isprintani pomoću trodimenzionalnog printera. Dijelove je izradila tvrtka BAE Systems, a izračunano je da će time ratno zrakoplovstvo tijekom četiri godine uštedjeti 1,2 milijuna funti.

Prednost takve izrade rezervnih dijelova je da se mogu printati na licu mjesta, odnosno u samoj servisnoj bazi, i to u trenutku kada se ustanovi da je na nekom zrakoplovu potrebno zamijeniti neki dio. Printeri za rezervne dijelove bit će postavljeni i na nosače zrakoplova, a moguće ih je nositi i u ratne operacije i na bojište.

Na pragu smo nečega što će promijeniti naše živote
 

Komentara 3

BO
bojnik
16:12 07.01.2014.

Nose li se ti dijelovi kao rezervno ili su ugradjeni?

Avatar puky
puky
07:24 07.01.2014.

"čime će ratno zrakoplovstvo u četiri godine uštedjeti 1,2 milijuna funti" ?!?! ... u "ovom" uštedjeti 1,2 milijuna funti ?!?! ... ne znam "što printaju" no za 4 godine letenja RAF bi na "jauznama" pilota više uštedio nego na tim tim nekim dijelovima ... desetine tisuća funti košta samo jedan let jednog zrakoplova a koliko ih je za 4 godine ? ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije