Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika prijetnja

Novo otkriće na Antarktici uznemirilo znanstvenike: 'To je nevjerojatno tužno...'

Antarktika
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.06.2022.
u 14:11

"Istraživanje je potvrdilo ono što su znanstvenici i očekivali", rekla je viša znanstvenica Instituta za znanost o okolišu i znanstvena istraživanja, Olga Panto

Rezultati istraživanja novozelandskih znanstvenika objavljeni u srijedu pokazali su da je u svježem snijegu koji je nedavno pao na Antarktici prvi put pronađena mikroplastika, što bi moglo ubrzati otapanje snijega i leda i predstavljati prijetnju zdravlju jedinstvenih ekosustava toga kontinenta.

Sićušna plastika, manja od zrna riže i ranije je pronađena u antarktičkome morskom ledu i u površinskoj vodi, no znanstvenici ističu da je prvi put otkrivena u svježim snježnim padalinama. Rezultati istraživanja, koje je provela doktorandica Sveučilišta u Canterburyju, Alex Aves, pod nadzorom dr. Laure Revell, objavljeno je u znanstvenom časopisu The Cryosphere.

Ona je prikupila uzorke snijega s 19 lokacija na antarktičkoj Rossovoj ledenoj polici te je kazala da je šokirana pronalaskom mikroplastike u apsolutno svakom uzorku.

"To je nevjerojatno tužno..., ali pronalazak mikroplastike u svježem antarktičkom snijegu ističe razmjere zagađenja plastikom čak i u najudaljenijim regijama svijeta", rekla je.

Rezultati njezina istraživanja pokazali su da je po litri otopljenog snijega pronađeno u prosjeku 29 mikroplastičnih čestica. Gustoća mikroplastike bila je gotovo triput veća nedaleko od znanstvenih baza na otoku Ross – bazi Scott i postaji McMurdo. Od pronađenih 13 različitih vrsta plastike, najčešći je bio PET, koji se često koristi za izradu boca za pakiranje bezalkoholnih pića i za izradu odjeće.

Mikroplastika je možda putovala tisućama kilometara zrakom, no jednako je vjerojatno i da je prisustvo ljudi na Antarktici prouzročilo mikroplastični 'otisak', kažu istraživači.

Istraživanje je potvrdilo ono što su znanstvenici i očekivali, rekla je viša znanstvenica Instituta za znanost o okolišu i znanstvena istraživanja, Olga Panto. "Doista je nemoguće da bilo koji organizam u današnje vrijeme izbjegne utjecaj ljudskih aktivnosti, jednako kao što ljudsko djelovanje utječe na klimatske promjene koje pak utječu na promjene u okolišu", kazala je.

Ne trebam posebno naglašavati da treba što prije poduzeti značajne korake koji će omogućiti smanjenje uporabe plastike i omogućiti konstruktivne načine upravljanja plastikom, rekla je Panto.

Video: Morski pas u Pirovcu

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
14:58 08.06.2022.

Klima se mijenja i to je činjenica, najbolji dokaz dome je da već zadnje 3 godine još nisam došao na red da čistim snijeg ispred zgrade. Prije 30 godina snijeg se zaržavao više od tjedan dana, danas ako se zadrži jedan dan dobro je. Zadnje tri godine nisam zimske cipele obukao, sve u ljetnima.

DA
dadalina
20:20 09.06.2022.

Avionima izbacuju razne kemikalije i to šara nebo , traje u mrežastom obliku

PR
prajdali100
16:39 08.06.2022.

Ima pravde ! Priroda će se " pobrinuti" za čovjeka.Tako treba,kada čovjek ode sve će se vratiti u normalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije