ne žele taj otpad

1300 Nijemaca privedeno zbog blokiranja radioaktivnog otpada

radioaktivni otpad
Arhivska fotografija
27.11.2011.
u 18:34

Ovo je bila posljednja od ukupno 12 pošiljaka nuklearnog otpada porijeklom iz njemačkih postrojenja koji je u Francuskoj bio na preradi kako bi se kasnije mogao skladištiti u Gorlebenu

U policijskoj akciji čišćenja blokiranih tračnica na kojima je tisuće prosvjednika pokušalo spriječiti prijevoz radioaktivnog otpada koji je u četvrtak upućen iz Normandije na sjever Njemačke, privedeno je 1300 osoba.

Prema pisanju BBC-a, nadležni su najprije zamolili prosvjednike da napuste prostor oko željezničke pruge nakon čega se većina okupljenih mirno razišla. Ostali su oni najuporniji pa su tako pripadnici policijskih snaga veći dio noći bilo prisiljeni odnositi jednog po jednog aktivista kako bi se oslobodila pruga.

Ovo je posljednja od ukupno 12 pošiljKI nuklearnog otpada porijeklom iz njemačkih postrojenja koji je u Francuskoj bio na preradi kako bi se kasnije mogao skladištiti u Gorlebenu. Pošiljka je sadržavala 150 tona urana koji je bio raspoređen u 11 vagona. U osiguranju transporta sudjelovalo je ukupno 20 000 pripadnika policijskih postrojbi.

Iako je Njemačka nakon katastrofe u Fukushimi najavila gašenje nuklearnih postrojenja te zatvorila najstarije njemačke reaktore, još uvijek nije riješila pitanje skladištenja nuklearnog otpada. Kancelarka Angela Merkel obećala je zatvaranje svih nuklearki u želji do kraja 2022. godine.

Komentara 2

OB
-obrisani-
23:46 27.11.2011.

Cilj prosvjednika je da troskovi policije i drugih institucija ciji je zadatak da transport dodje sigurno na odrediste, budu ogromni. Ali sve se to placa iz novaca sakupljenog od poreza obicnih gradjana. Prosvjednici u stvari ne nanosi stetu policiji koja samo obavlja svoj posao, vec njemackim gradjanima i cijelom drustvu. Prosvjedovanje je besmisleno kada je odluka vec donesena o zatvaranju nuklearki. Ali izgleda danas zive ljudi u svijetu ciji je jedini cilj zivota da prosvjeduju protiv razlicitih institucija.

OB
-obrisani-
02:38 14.01.2012.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije