Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE Osnovne i srednje škole u travnju dobivaju kodeks ponašanja

40 pravila ponašanja za đake i nastavnike

hrv_pravila_tx.jpg
import
18.02.2007.
u 20:27

Svi učenici osnovnih i srednjih škola, ali i njihovi nastavnici, od travnja će se u školskim klupama morati ponašati u skladu s novim kodeksom ponašanja.

Kazne za neposlušne
Da pristaju na njegovih 40 pravila, i đaci i nastavnici morat će potpisati izjavu. Zbog mogućeg kršenja kodeksa, Nacionalno vijeće učenika, koje je u suradnji s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama i izradilo kodeks, predložit će i popis mogućih kazni i za đake i za nastavnike.

 Kodeks nije strog. Njime se samo želi postići da se đaci i nastavnici međusobno poštuju. Zbog toga i nismo sastavili samo pravila koja se tiču učenika, nego kodeks ima i 20 obveza kojih će se morati pridržavati i naši nastavnici  istaknuo je gimnazijalac Davor Nikolić, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika.

Pravedno ocjenjivanje
Po novom kodeksu ponašanja svaki učenik morat će biti pristojan prema nastavnicima te se truditi postići što bolje rezultate. Od nastavnika će se pak očekivati da pravedno i pošteno ocjenjuju učenike, i to u skladu s novim pravilnikom o ocjenjivanju koje bi Ministarstvo obrazovanja uskoro trebalo usvojiti, a u čijoj je izradi također sudjelovalo Nacionalno vijeće učenika.

 Tražimo da učenici budu oslobođeni pisanih i usmenih provjera znanja dva zadnja tjedna u polugodištima. Želimo da se u svakom polugodištu imamo jednom pravo ispričati zbog neznanja, da u tjedan dana možemo imati samo dva pismena ispita...  otkriva D. Nikolić.
Prema kodeksu, od nastavnika će se očekivati i da nagrađuju kreativnost kod učenika, da ih znaju motivirati na učenje i postizanje što boljih rezultata, da ih potiču na timski rad...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije