21.05.2022. u 10:47

Savršena himna koja je podigla i Hajdukove igrače i navijače, vratila im nadu da Hajduk opet može biti prvak. Ali i pjesma koja, uz svu svoju ljepotu, u sebi ima ugrađenu znakovitu grešku

A sada – sport i glazba. Prečesto ova kolumna silom prilika završi u politici, ali takva su vremena: rat u Europi, globalni poremećaji s energentima i hranom, inflacija.

Ali, budući da nema dobrog programa bez sporta i glazbe, evo nas i na tome. Dinamo je, dakle, ponovno prvak Hrvatske, iako je završnica lige bila neizvjesnija nego prijašnjih godina, a usuđujemo se reći da je toj neizvjesnosti, i povratku Hajduka u borbu za naslov, pridonijela upravo glazba. Odnosno, jedna pjesma.

Savršena himna koja je podigla i Hajdukove igrače i navijače, vratila im nadu da Hajduk opet može biti prvak. Ali i pjesma koja, uz svu svoju ljepotu, u sebi ima ugrađenu znakovitu grešku. Koju možda treba gledati i kao freudeovski lapsus, nehotičnu pogrešku koja odaje podsvjesnu motivaciju i činjenicu da Hajduk ipak, ni na krilima te pjesme, nije mogao doći do naslova prvaka.

Pjesma je, naravno, "Ja ne mogu drugo nego da ga volin" u izvedbi Miše Kovača i Saše Antića. Čudo je to koliko je ta jedna pjesma regenerirala Hajduk. Ali što reći na stihove kojima Saša Antić otvara pjesmu: "Sićan se ka juče, baluna isprid kuće/u ruci si uvik drža ključe od kuće"? Kuće-kuće, to je rima?

Zatim: "A kad si upa u prvu ekipu/tvoj stari je u ulici častija cilu ekipu"? Ekipu-ekipu!? U novinarskim redakcijama takvo nepotrebno ponavljanje iste riječi nekad se nazivalo Baden-Baden, po njemačkom gradu glupog imena. Glavni urednik bi bjesnio: "Opet imamo Baden-Baden u novinama, koji idiot je to opremao". A "idiot" bi potom cijeli dan želio u zemlju propasti.

Ili je TBF-ovac Saša Antić izišao iz forme ili je zapravo pogodio točno što je gađao, odnosno ugradio u vrhunsku pjesmu o Hajduku točno ono što i jest Hajdukova forma već dugo godina. Euforija s tribina, tu i tamo rapsodija na terenu, ali redovito i podbačaj. Da bi se bilo prvak, u bilo čemu, ne smije biti falšanja, ne smije biti Baden-Badena.

Do kraja pjesme sve se to, naravno, ispravi i Antićevi stihovi završavaju u vječnosti, bok uz bok s Mišom. Ali, Dinamo je pravi šampion (na slici mural kojim Dinamovi navijači provociraju Hajdukove). A Hajduku ostaje vjera da će ga, možda uz mala poboljšanja, pjesma voditi u češće pobjede.

Ključne riječi

Komentara 1

KU
kuramela
12:45 21.05.2022.

A glupog li članka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije