Sutrašnji Večernji

Analiza: Što donosi ekonomski program SDP-a i koliko je realan

Davor Bernardić: 'Povisit ćemo minimalnu plaću na 4.000 kuna'
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
08.03.2020.
u 20:05

U planu je i daljnje porezno rasterećenje povećanjem osobnog odbitka na 5000 kuna, koje bi donijelo najmanje 240 kuna povišice svima koji zarađuju više od 6000 kuna bruto, a rastao bi i minimalac na 4000 kuna

Pobijedi li SDP na idućim parlamentarnim izborima, građani će opet biti oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretninama za prvi stan, a poduzetnici poreza na reinvestiranu dobit! Umjesto subvencija za stambene kredite, država će graditi stanove te uvesti subvencije za podstanare.

U planu je i daljnje porezno rasterećenje povećanjem osobnog odbitka na 5000 kuna, koje bi donijelo najmanje 240 kuna povišice svima koji zarađuju više od 6000 kuna bruto, a rastao bi i minimalac na 4000 kuna. Predložene programske smjernice ne spominju prijašnje obećanje iz 2018. o linearnom povećanju mirovina za 300 kuna, ali se spominje povećanje mirovina za osobe koje su odradile puni radni vijek, novo rješenje za obiteljske mirovine te ukidanje televizijske pretplate za umirovljenike. SDP bi, slično kao i HDZ, sada zadržao opću stopu PDV-a od 25 posto, ali bi međustopu od 13 posto spustio na 10 posto te bi neke važne proizvode sa srednje spustio na najnižu stopu PDV-a. Nešto slično, vjerojatno bez vraćanja ukinutih olakšica, vrlo brzo mogao bi predložiti i HDZ jer se u osnovi programi dviju najvećih političkih stranaka razlikuju samo u nijansama.

Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem izdanju!

Neke od tema koje još možete pronaći u sutrašnjem izdnaju:

- Pet pitanja za četvoricu hrvatskih znanstvenika

- Ophodni brod 'Omiš' najbolji je brod u našoj mornarici

- Pacijente ne smiju vraćati s bolničkih šaltera po uputnice

- Vlast u Srbiji više bi voljela da je Grabar - Kitarović još predsjednica

- Jure i Mate: Od Youtubea zarađujemo više od prosječno plaćenog državnog službenika" 

Foto: Vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Motorhead
Motorhead
23:00 08.03.2020.

Preživjeli smo slučajnog premijera. Ovaj dečec nigdar ne bu... Bogu hvala!

Avatar GRDASIC
GRDASIC
06:28 09.03.2020.

Nemam ništa protiv da se radnicima koji rade u realnom sektoru i šire povećaju plaće, ali zaboravljamo da je realni sektor u stvari većinom privatni sektor. Pitanje je da li u sadašnjoj situaciji totalne devastacije proizvodnje za vlastite potrebe Hrvatske ima mogućnosti za povećanja plaća. Poslodavci su opterećeni s dvije stvari to su parafiskalni nameti koji služe za uhljebničku elitu i filozofija gazdi i poslodavaca koja je u razini robovlasničkog doba. Ne zaboravimo da samo i jedino proizvodnja i realni sektor puni blagajne. Tiskati novac kako bi se održala "obećanja" vodi inflaciji. Ponavljam da su sve vlade do sada imale prilike ukinuti parafiskalne namete na plaće radnika i to nisu učinili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije