SUSRET Nagrada Sarah Jalušić iz Novog Sela na Dravi

Anđeli imaju rješenje i za ljubavne probleme

17.06.2009.
u 16:08

Volim pomagati ljudima i zato i planiram postati psihologinja ili pedagoginja - kaže Sarah Jalušić iz Novog Sela na Dravi u Međimurju.

Oaza mira u školi
Sarah je, uz Zvonimira Lapova Padovana iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo, dobitnica nagrade za promicanje tolerancije i škole bez nasilja “Luka Ritz”. Teško je nabrojiti sve projekte koje je ta djevojčica osmislila i pokrenula u svojoj sad već bivšoj školi, u kojoj je 60 posto učenika romske nacionalnosti. Jedan od najzanimljivijih je svakako “Anđeli pomagači”.

- Anđeli pomagači su učenici koji pomažu drugim učenicima u rješavanju njihovih problema. Uredili smo oazu mira, i to trodijelnu. U prvom su dijelu učenici razgovarali izravno s pomagačima i tražili savjete vezane uz probleme u obitelji, nasilje i ljubavne jade. U drugom dijelu omogućili smo im da se opuštaju slušajući glazbu, a treći je za one koji ne žele javno istupati, pa su probleme zapisivali na papiriće. Potaknula sam i prikupljanje pomoći romskoj obitelji kojoj je izgorjela koliba - veli Sarah, pred kojom je upis u srednju školu.

Planira se upisati u Gimnaziju u Čakovcu i jednoga dana studirati na Filozofskom fakultetu. Nagrada “Luka Ritz”, ustanovljena lani potkraj rujna, u spomen na tragično preminulog istoimenog zagrebačkog srednjoškolca i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja, mnogo joj znači.

Velika očekivanja
- Nagrada je velika čast, ali i obveza jer će sada svi puno očekivati od mene. Nadam se da ih neću razočarati - kaže Sarah, koja u slobodno vrijeme pleše trbušni ples u klubu Livi, a ponekad zaigra i odbojku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije