SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ:

'Autoceste nitko nikamo ne nosi. Kako možete odnijeti cestu?'

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
17.11.2014.
u 14:32

Ministar misli da je kampanja "Ne damo naše autoceste" malo agresivna

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, odgovarajući na novinarska pitanja o monetizaciji autocesta, rekao je kako o raspisivanju referenduma ne odlučuje Vlada RH, nego Hrvatski sabor.

– To je sada na zakonodavnom tijelu, a nakon toga ide provjera ustavnosti pitanja. Još uvijek tvrdim da to pitanje nije ustavno, ali to je moj osobni sud – odgovorio je ministar prilikom današnjeg posjeta Osijeku napominjući kako to misli iz "jednostavnog razloga: jer smo preuzimanjem pravne stečevine EU, preuzeli i lex specialis, koji dozvoljava koncesije na javnom dobru".

Slijedom toga, postavlja si pitanje, ako je Hrvatska zadnjih 25 godina dozvoljavala koncesije na pomorskom dobru, a koje je opće dobro, ne vidi razloga zašto se ne bi mogla dati koncesija na javnom dobru na isti način.

– Je li građanima Hrvatske bolje vratiti većinu od sadašnje 4 milijarde eura ili 2038../2039. vratiti osam milijardi eura? Je li bolje imati 1,4 milijardi eura za Hrvatske ceste kao što je ova Osijek  –  Bilje ili je bolje isti iznos opet do 2038. kod naplate goriva plaćati bankarima koji dolaze iz različitih zemalja EU? Sve je stvar izbora u životu – rekao je ministar koji misli da je kampanja "Ne damo naše autoceste" malo agresivna.

– Pa autoceste nitko nikamo ne nosi. Kako možete odnijeti cestu? Mi njih ne prodajemo, nego iznajmljujemo njihovo održavanje i naplatu. To je u Europi privatni biznis, nije to ništa čudno – objasnio je u nastavku te zaključio da, što se tiče samoga referenduma, kako "on neće biti u skladu s europskim pravnim okvirima", ali da on o tome ne odlučuje, nego Ustavni sud RH.

>> Je li to pobjeda? Autoceste će ostati naše, ali od susjeda ćemo posuđivati za kruh

>> HSLS: Monetizacija neće proći, očekujemo ostavku ministra!

Komentara 55

TP
Tihomir Prdež
15:00 17.11.2014.

O raspisivanju referenduma je odlučio NAROD, a to što partiji to nije po volji je problem vašeg mentalnog sklopa.

LA
Latz
14:51 17.11.2014.

Mislim da mu je banalizacija podcjenjivačka i infantilna. Nitko ne misli da će netko fizički odnijeti cestu. A ako on tako misli potrebno je psihijatrijsko promatranje i ocjena sposobnosti obnašanja dužnosti. Problem je u prepuštanju profita od oko milijardu kuna godišnje stranom investitoru iz jednostavnog razloga što je njegovo ministarstvo (nastavljajući tradiciju prethodnika) kronično nesposobno. Skresati troškove na minimum, riješiti naplatne kućice i nepotrebne zaposlenike uvođenjem vinjeta i reprogramirati kredit. Ako je tvrtka svake godine u plusu to je sve moguće. Ali lakše je prodati nešto što zarađuje kako bi trenutno imali za tekuće troškove jer ne znamo gospodariti i znamo samo političku trgovinu i kupovanje glasova, a dugoročno bi izgubili jako puno....

Avatar lajavopseto
lajavopseto
15:09 17.11.2014.

Hajdaš Pajdaš nikako da shvati da su njegovi poslodavci ili građani republike Hrvatske (koji su ga postavili na to radno mjesto) odlučili da NEMA monetizacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije