SLAVNI TRENER

FOTO Pogledajte Belichicka u Draganiću: Nije skrivao emocije i ponos

Bill Belichick
Foto: Općina Draganić
1/2
05.06.2024.
u 09:08

Belichick je tijekom života često s ponosom isticao hrvatsko porijeklo, odnosno korijene svoje obitelji koja je iz Draganića, te tijekom posjeta nije skrivao emocije i ponos

Bill Belichick, slavni trener američkog nogometa, nije zaboravio svoje draganićke korijene pa je u sklopu svoj posjeta u Hrvatskoj, posjetio Općinu Draganić gdje ga je srdačno ugostila načelnica Općine  Anica Domladovac. 

– Baka i djed Billa Belichicka porijeklom su iz Draganića, iz kojeg  su krajem 19. stoljeća otišli u SAD, kao i brojni Hrvati tada na valu migracija – kažu u Općini Draganić.

Zajedno s načelnicom Bill, izvornog prezimena Biličić, obišao je Draganić, puteve svojih predaka koje često spominje, te vidio plemeniti kraj u kojemu žive vrijedni i požrtvovni ljudi baš kao što su to bili i njegovi preci. Belichick je tijekom života često s ponosom isticao hrvatsko podrijetlo, odnosno korijene svoje obitelji koja je iz Draganića te tijekom posjeta nije skrivao emocije i ponos.

VEZANI ČLANCI: 

Općina Draganić još je 2017. godine predložila  Billa Belichicka za počasnog građanina Općine, što je on u ovom posjetu prihvatio i istaknuo kako će mu biti velika čast postati počasni građanin „Plemenite Općine Draganić“, kraja koji oduvijek nosi u srcu.

– Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo ugostili našeg Draganićanca iz daleke Amerike, pratili smo njegove sportske uspjehe na koje smo jako ponosni. Gosp. Bill Belichick uvijek će biti naš rado viđeni gost! – kazala je načelnica Općine Draganić Anica Domladovac.

Načelnica Draganića kazala nam je da im je javljeno da Bill dolazi kada je bio na putu prema Jadranu, pa je želio ponovno tamo stati i obići rodni kraj svojih predaka.

– Pokazao nam je sliku kuće u kojoj su mu baka i djed rođeni, koju je snimio prije nekoliko godina kada je bio tu, pa smo po fotografiji pronašli lokaciju. Riječ je o zadruzi Biličić, što je zapravo njegovo izvorno prezime, a kuća je uglavnom u izvornom obliku kako je izgledala i nekada. To ga je oduševilo; kuća je drvena, na kat, sa ganjkom uokolo, s dva tornja koja se uzdižu nad kućom,  a zadržan je i natpis iznad ulaza Barković – Biličić. Naime, Barković je djevojačko prezime njegove bake. To je starinska kuća kakvih je puno u Draganiću i mi ih čuvamo kao dio naše tradicije i baštine i svi smo ponosni na njih. Bio je i Bill, baš ga je istinski oduševio izgled kuće. Ona sada ima novog vlasnika, renovirana je, no zadržan je izvorni oblik – ispričala nam je Anica Domladovac koja je s gostom obišla lokaciju na kojoj je danas rodna kuća njegovih predaka. Bill Belichick slavni je trener američkog nogometa, nadaleko poznata osoba, no naša sugovornica kaže da se u komunikaciji s njim to ne može zamijetiti.

– On je jednostavna, susretljiva osoba, vrlo ugodan sugovornik i nije krio zadovoljstvo što je svratio k nama. Oduševljeno je prihvatio i da bude počasni građanin Draganića i mi ćemo gledati da se to i dogodi iduće godine na Dan općine Draganić, na Jurjevo 20. ožujka. Bit će nam drago da i on tada dođe, ali vidjet ćemo hoće li moći; mi ćemo ga proglasiti počasnim građaninom, pa kad god ponovno dođe, dobro je došao u naš kraj. Naime, tu je ideju Općina prvi put izrazila 2017. godine kada je prošlo 120 godina otkako su mu se preci odselili u Ameriku, no nismo je mogli iskomunicirati s njime. Sada je bila prilika za to tako da imamo ''zeleno svjetlo'' da to i napravimo. Na kraju druženja darovali smo mu knjigu o našem KUD-u Sv. Juraj Draganić koja je izdana u povodu 85 godina postojanja KUD-a te vino Barković domaćeg vinara koje simbolično ima isto prezime kao i njegova baka, te ostale domaće proizvode lokalnih proizvođača i zastavicu Draganića kako bi ga sve to podsjećalo na rodni kraj predaka – kazala je Anica Domladovac, načelnica Draganića. 

GALERIJA Najtrofejniji  NFL trener Bill Belichick, američka sportska ikona, odlikovan Redom Danice hrvatske

Bill Belichick
1/4
Ključne riječi

Komentara 2

N1
Neretva 1993
10:14 05.06.2024.

Svoje se nezaboravlja,bravo Bill,geni su čudo.

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
10:36 05.06.2024.

Tako je moj rođak iz Argentine plakao kao malo dijete kada je došao vidjeti rodnu kuću svog djeda. Sjetio se djedovih riječi koji je cijelog života sanjao da će jednog dana opet doći u rodni kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije