Obrana Kurska

Bivši Putinov tjelohranitelj koji se borio protiv medvjeda: Ovaj čovjek sada treba spasiti osramoćene Ruse

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin and governor of Tula region Alexei Dyumin take part in a gala match of the Night Hockey league at an ice rink in Red Square in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
13.08.2024.
u 15:23

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je dugogodišnjeg saveznika i bivšeg tjelohranitelja Alekseja Djumina da bude odgovoran za "oslobađanje" regije Kursk od ukrajinskih oružanih snaga, pokazuju izvješća.

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je jednog od svojih bivših tjelohranitelja da vodi misiju okončanja ukrajinske invazije na Rusiju. Aleksej Djumin, koji je bio Putinov tjelohranitelj tijekom njegova prva dva mandata i kojeg mnogi vide kao potencijalnog nasljednika ruskog predsjednika, imenovan je za nadzornika operacije oslobađanja regije Kursk, izvijestili su ruski vojni blogeri u utorak.

Djumin je postao poznat nakon što je, tijekom 2000-ih godina, otjerao medvjeda koji se približio jednoj od Putinovih privatnih rezidencija. Ovo imenovanje dolazi nakon što je Putin, na napetom sastanku sa sigurnosnim dužnosnicima u ponedjeljak, obećao protjerati ukrajinske snage s ruskog teritorija. Ukrajinska prekogranična ofenziva tada je ulazila u svoj sedmi dan.

Izgleda da Putin traži krivca među svojim najvišim vojnim zapovjednicima zbog ukrajinske operacije, koja predstavlja prvu stranu invaziju na rusko tlo od Drugog svjetskog rata, piše Telegraph. "Imenovanje Alekseja Djumina za visokog dužnosnika s potpunim ovlastima da riješi operativnu krizu u Kurskoj oblasti pokazuje da sigurnosne službe nisu bile u stanju riješiti probleme koordinacije bez uplitanja Moskve", napisao je Ribar, poznati ruski vojni bloger, na Telegramu. "Djuminovo imenovanje znači da Putinov tim preuzima potpunu kontrolu nad situacijom kako bi se spriječilo prikazivanje lažnog stanja te da se konačno počne rješavati problem umjesto da se on zamrzava", dodao je bloger.

Djumin se već dugo smatra jednom od zvijezda u Putinovom krugu. Napredovao je i do mjesta zamjenika šefa GRU-a, ruske vojne obavještajne službe, a vjeruje se da je vodio specijalne snage tijekom aneksije Krima 2014. godine. Djumin se prisjetio incidenta s medvjedom u intervjuu iz 2016. godine za Kommersant, rekavši da je bio na dužnosti dok je Putin spavao kada je ugledao životinju kako stoji na staklenim vratima. "Pogledali smo se u oči, on se malo povukao. Otvorio sam vrata i ispraznio cijeli spremnik pištolja u tlo ispred njega", rekao je. "Osjetio sam sažaljenje prema medvjedu." Djumin je rekao da se medvjed povukao, a Putin ga je kasnije pohvalio što je poštedio životinju.

VEZANI ČLANCI:

Godine 2016. Putin ga je imenovao guvernerom Tulske oblasti, gdje je stekao reputaciju učinkovitog i relativno popularnog administratora, što ga je izdvojilo od drugih bivših tjelohranitelja koje je Putin unaprijedio na visoke pozicije. U svibnju ove godine Djumin je vraćen u Moskvu i postavljen za šefa Državnog vijeća, savjetodavnog tijela, što su mnogi protumačili kao pripremu za višu poziciju ili čak mogućeg Putinova nasljednika. Njegova nova uloga, vezana za ukrajinsku invaziju na Kursku oblast, dodatno će učvrstiti njegovu reputaciju kao jednog od najpouzdanijih Putinovih suradnika. Djumin je, inače, pod sankcijama Velike Britanije i SAD-a zbog svoje uloge u aneksiji Krima i trenutnom ratu u Ukrajini.

Vijest je potvrdio zastupnik ruske Državne dume iz regije Kursk Nikolaj Ivanov, pozivajući se na svoje izvore. "Moji izvori potvrdili su ovu informaciju. Doista, Aleksej Genadijevič Djumin jučer je pozvan na sastanak s Putinom, gdje je dobio zadatak nadgledati protuterorističku operaciju. Glavni cilj je poraziti ukrajinske oružane snage koje su ušle na teritorij Kurska", rekao je Ivanov. Ivanov je istaknuo da je Djumin prikladan za tu zadaću, jer je vodio značajne operacije tijekom aneksije Krima, a također je rodom iz Kurska. Moscow Times navodi da je ovo imenovanje zapravo maknulo Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog stožera, koji je prema izvješćima Bloomberga imao obavještajne podatke o ukrajinskim planovima, ali nije obavijestio Putina.

Podsjetimo, ukrajinske snage ušle su u regiju Kursk 6. kolovoza. Od 12. kolovoza njihovo napredovanje seže 12 kilometara u dubinu i 40 kilometara u širinu, a preuzeli su kontrolu nad 28 naselja, prema vršitelju dužnosti regionalnog guvernera Alekseju Smirnovu. Zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski izvijestio je da je 1.000 km² sada pod kontrolom Ukrajine.

FOTO Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin and governor of Tula region Alexei Dyumin take part in a gala match of the Night Hockey league at an ice rink in Red Square in Moscow
1/16

Komentara 5

FU
Fusnota
16:27 13.08.2024.

Pisa sam već prije da Rusija nema šanse u okupaciju Ukrajine, samo nastavljaju ginuti za zadovoljavanje psihe Profesora povijesti krštenog u tajnosti.

NE
NenadNikolicCroatia
16:39 13.08.2024.

Putin je organizirao sastanak sa čelnicima ruskih oblasti koje su pod napadom Ukrajine. I kada je jedan čelnik krenuo iznositi stanje Putin ga je prekinuo i rekao da o vojnim stvarima neće tu govoriti već će samo o socijalnim. A taman je rekao da su Ukrajinci prodrli u regiju Kursk u jednom danu 12 km a od početka ukrajinskog prodora 40 km od granice. Prema britanskim procjenama Ukrajinci su zauzeli više ruskog teritorja u sedam dana nego Rusi ukrajinskog cijele ove godine. U Belovskom distriktu ukrajinske postrojbe su došle do sela Belitsa, Giri i Belaja. Željeznička pruga Kursk-Belgorod je dijelom pod ukrajinskom kontrolom. Čečenski bataljon je odveden u zarobljeništvo. Rusi su uništili samohodni artiljerijski sustav MSTA helikopterom K-52, jedino što je to bilo rusko vozilo koje je došlo pod udar prijateljske paljbe. Ukrajinsko zapovjedništvo kaže da su zauzeli 1000 km četvornih dok trenutno je vidljivo 400-500 km četvornih u ukrajinskim rukama. Grad Sudzha netaknut, ukrajinski reporteri pokazali snimku centra grada. Rusi su zarobili jedno ukrajinsko vozilo pješaštva. Čečenski zapovjednik Aladinov je ljuto u kameru izrekao kako su ih Rusi ostavili na bojištu i pobjegli prvi.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
15:29 13.08.2024.

Nikakva borba već samo pregovori mogu spasiti Rusiju od gubitka teritoria i državnosti. Ako se Rusi budu branili, samo će produžavati rat što će prouzročiti mnoge bespotrebne žrtve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije