Županija i Grad igra

Bjelovarski Centar za otpad i nakon četiri godine još je privid

'23.11.2011., Bjelovar, Odlagaliste otpada Doline - Grad Bjelovar i Zupanija bjelovarsko-bilogorska natezu se oko vlasnistva nad odlagalistem otpada Doline, arhivska fotografija Photo: Damir Spehar/PI
'Damir Spehar/PIXSELL'
24.11.2011.
u 10:30

Prema planu u budući Centar trebalo bi se uložiti oko 200 milijuna kuna, što bi se najvećim dijelom osiguralo iz EU fondova

Dogovorili su se da će se dogovoriti - tako bi se u najkraćem mogao opisati najnoviji doseg u nadmudrivanju županijske i bjelovarske gradske vlasti u postizanju dogovora o vlasništvu nad budućim Centrom za gospodarenje otpadom. O njegovoj izgradnji, vrijednoj više od 200 milijuna kuna, građani slušaju već pune četiri godine.

Nejasni zahtjevi

Podsjetimo, županijska skupština je još 2007. godine donijela odluku da će se budući Centar graditi na lokaciji bjelovarskog odlagališta otpada Doline, vlasništvo gradskog Komunalca, koji je pak u stopostotnom vlasništvu Grada Bjelovara.Ista ta skupština je još krajem 2009. donijela odluku o osnivanju tvrtke Centar za gospodarenje otpadom Doline uz obrazloženje da se žuri s registracijom kako bi se iz Fonda za zaštitu okoliša povuklo bespovratnih 6-7 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Od tada traje "ping-pong" između Grada i Županije, no u toj trakavici sada se ipak nešto mijenja. Umjesto optuživanja Grada, županijska vlast krivca je pronašla u Fondu koji, kako tvrdi, Želimir Curiš,županijski pročelnik za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu, postavlja nejasne zahtjeve.

Fond ipak presudio

Ante Topalović, bjelovarski dogradonačelnik, tvrdi da je Fond upravo potvrdio ispravnost stava na kojem inzistiraju u Gradu, a to je da se budućem Centru ne

daje unaprijed pravo građenja prije nego se ne bude znalo što će se točno graditi. Tvrdi da je sada na potezu županijska skupština koja mora usvojiti novi ugovor o raspodjeli vlasničkih udjela u Centru, nakon čega bi trebalo naručiti izradu idejnog rješenja na temelju kojeg bi Grad, odnosno bjelovarski Komunalac dao pravo građenja. Trakavica se očito nastavlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije