ZADNJA ŠANSA

Bliži se jesenski rok: U gimnazijama još 1415 mjesta

storyeditor/2024-06-27/PXL_090513_6076131.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.08.2024.
u 06:00

Od 19. kolovoza upisi su mogući i u gotovo u svim strukovnim te u srednjim glazbenim školama.

Iako je do službene objave slobodnih mjesta za jesenski upisni rok preostalo još tri dana, pred budućim srednjoškolcima koji se u prvom roku nisu upisali u srednje škole nova je prilika, a prema do sada dostupnim informacijama, mjesta ima i u gimnazijama i gotovo svim strukovnim školama. Štoviše, ako se zbroje sva slobodna mjesta u gimnazijama diljem zemlje uključujući u taj zbroj sve gimnazijske programe, ali i privatne srednjoškolske ustanove, na jesenskom roku raspoloživih je vrlo velikih 1415 upisnih gimnazijskih mjesta. Brojna nepopunjena mjesta ostala su i u srednjim glazbenim školama diljem zemlje.

I dok se čeka na objavu konačnih slobodnih mjesta, učenici već mogu računati da je, primjerice, 13 mjesta ostalo slobodno samo u Koprivničkoj jezičnoj Gimnaziji Fran Galović za koju će biti potrebno imati 50 upisnih bodova, dok će na jesenskom roku 60 bodova biti potrebno onima koji se planiraju izboriti za 12 slobodnih mjesta u šibenskoj Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji Antuna Vrančića. Sedamdeset upisnih bodova moraju na jesenskom roku imati kandidati koji će se pokušati izboriti za četiri neupisana mjesta u općoj gimnaziji Franje Petrića u Zadru. Gotovo cijeli jedan razred neupisan je u jezičnoj gimnaziji Vukovar, a gimnazijski odjeli za sportaše u velikoj većini naših gradova popunjeni su na prvom upisnom roku.

Na razini Hrvatske nepopunjenih je više od 320 mjesta za buduće kuhare uključujući i mjesta za pomoćne kuhare i smjerove pomoćni kuhar i slastičar. Naime, ove godine jesenski upisni rok službeno započinje 9. kolovoza kada se najprije objave raspoloživa upisna mjesta u srednje škole. Važan datum za jesenski upisni rok je 19. kolovoza kada za učenike započinju prijave programa koje će potrajati do 23. kolovoza. Konačni rezultati upisa u jesenskom roku bit će objavljeni 26. kolovoza. Učenici koji su se na ljetnom upisnom roku upisali u neku od srednjih škola koja im zapravo ne odgovara i koju žele promijeniti ne prijavljuju se na jesenski rok niti ulaze u sustav za trajanja jesenskog roka. 

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Ovo je 10 najmanje poželjnih gradova za život: U njima ima sukoba, kriminala, zagađenja...

storyeditor/2024-06-27/PXL_090513_6076131.jpg
1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije