'naljepše doba godine za - uhvatiti kriminalce'

Akcija Europola: Božićni lov na top 60 kriminalaca Europe

Europol
Foto: Europol
04.12.2016.
u 12:25

Europol je početkom siječnja 2016. javnosti predstavio internetsku stranicu na kojoj se nalaze podaci o traženim bjeguncima

Pomalo davne 1994., Marjan Vidović (64) bio je direktor Štedionice za obnovu i razvoj. U rujnu 1994. jednom od svojih zaposlenika zapovjedio je da klijentu promijeni oko 554.550 ondašnjih njemačkih DEM, odnosno današnjih oko 284.000 eura.

Nisu bili ovlašteni

Vidović je zapovijed izdao iako Štedionica za obnovu i razvoj nije bila ovlaštena za mijenjanje novca. No to je bio samo početak, ispostavit će se kasnije, Vidovićevih malverzacija jer je između 1997. i listopada 1999. preuzeo sve poslove koji su bili vezani za trezor Štedionice za obnovu i razvoj. Bio je jedini ovlašten za deponiranje i podizanje novca, što je obilno iskoristio. Jer s pozicije na kojoj je bio, uzeo je, kako se sumnjalo i za što je kasnije optužen, oko 42,2 milijuna kuna, odnosno oko 5,6 milijuna eura. Drugim riječima, za sebe i svoje osobne potrebe prisvojio je novac Štedionice za obnovu i razvoj, zbog čega je osuđen je na šest godina zatvora. No kaznu očito nije odslužio pa njegovo lice danas, dvadesetak godina od inkriminacija koje mu se stavljaju na teret, krasi popis najtraženijih europskih bjegunaca, a taj popis objavio je Europol. Da stvar bude bolja, Europol je božićno vrijeme odlučio iskoristiti za promotivnu akciju na policijski način. Pod egidom “Sada je najljepše doba godine... za zatvoriti kriminalce”, Europol od 1. do 24. prosinca na svojim internetskim stranicama (www.europol.europa.eu) svakodnevno objavljuje videoklipove najtraženijih europskih bjegunaca. Projekt je zamišljen tako da se svaki dan objavljuju informacije o bjeguncu iz druge države EU, a videoklip s dvjema Vidovićevim fotografijama, njegovim osobnim podacima te kratkim informacijama zbog čega je tražen, moći će se pogledati od danas. Na istim stranicama ostavljena je mogućnost građanima EU da anonimno jave Europolu ako imaju bilo kakve korisne informacije koje bi mogle dovesti do Vidovićeva uhićenja.

Prije videoklipova koji se odnose na Vidovića objavljeni su videoklipovi s podacima o bjeguncima koje traže Austrija, Belgija i Bugarska, a nakon Vidovića slijede videoklipovi bjegunaca iz ostalih zemlja EU.

Europol je svoju listu najtraženijih bjegunaca (www.eumostwanted.eu) javnosti predstavio u siječnju ove godine. Na toj listi bilo je više od 60 osoba koje policije traže zbog različitih zločina – ubojstava, prijevara, trgovine drogom, terorizma... Od tada do danas pronađene su 24 tražene osobe, koje su uhićene, a u devet slučajeva bjegunci su otkriveni zahvaljujući informacijama i dojavama građana zemalja EU.

Još jedan Hrvat na listi

Upravo zbog toga, kako je priopćeno iz Europola, Europol je u suradnji s Europskom mrežom za aktivnu potragu za bjeguncima, odlučio tijekom 24 dana u prosincu objavljivati podatke o najtraženijim osobama, tražeći pri tome pomoć od javnosti. Cilj akcije je, kako je objašnjeno, da se blagdani učine sigurnijim, a to će se postići tako, smatraju u Europolu, ako se neki od najtraženijih europskih zločinaca nađu i pospreme iza brave. Osim Vidovića, na Europolovoj listi “najtraženijih manekena” iz Hrvatske je još završio Bojan Dragičević (35). On se traži jer je 2005. orobio dvije banke u Šibeniku. Zbog toga je osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora, a u bijegu je bio do 2012. kada je uhićen u BiH. Izručen je Hrvatskoj, no čak je dva puta uspio pobjeći iz zatvora. Prvi put iz Lepoglave 25. rujna 2013., no uhićen je isti dan blizu kaznionice. U travnju 2014. premješten je u zavor u Puli, od kud je pobjegao u kolovozu iste godine i od tada je u bijegu.

Ključne riječi

Komentara 9

AN
anticenzura
13:01 04.12.2016.

Najveci banditi su im pred nosom u EU Parlamentu. Prije je na potjernicama pisao - trazi se , sada pise - glasaj.

Avatar Sokol
Sokol
22:47 04.12.2016.

Ako neznate gdje je Marjan Vidović, jel znate gdje je Marko Škreb, bivši guverner koji je pomeo svih 90% banaka i štedionica, koji je obećao da će teći med i mlijeko kada dođu strane banke. Jel znate gdje je Čedo Maletić, bivši vice guverner HNB-a koji je sudjelovao u uništavanju Hrvatskih banaka i štedionica pod izgovorom da će sve biti bolje kada dođu strane banke u Hrvatsku. U međuvremenu Marko Škreb je pobjegao u inozemstvo, a Čedo Maletić uništio HNB, ima 6 kaznenih procesa i šeta se Zagrebom

RI
rikavac
18:38 04.12.2016.

Marjan Vidovic jel to domoljub? Marjan voli svoju Hrvatsku neovisnu drzavu i pravi je domoljub. 94 zar tad nije rat bio u Hrvatskoj kakva stedionica za obnovu i razvoj? Koje klijent kojem mu zamijenio toliko novce 94 godine jel i to neki domoljub veliki dok je se u Hrvatskoj ginulo on mijenjao novce. Treba provjerit koje klijent i odakle mu novci toliki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije