Čišćenje

S poplavljenih područja odvezli otpada veličine zagrebačkog HNK

Ministar Zmajlović
Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
18.07.2014.
u 21:04

Sanacija odlagališta u Gunji počinje u srpnju, za to je već osigurano dva milijuna kuna, kaže Sven Müller

U okviru Plana sanacije poplavljenih područja kojeg financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 50 milijuna kuna, od 3. lipnja odvezena je glavnina otpada koji je nakon poplava ostao na ulicama i u dvorištima građana. Procjenjuje se, više od 90%.

– Do 15. srpnja prikupljeno je 68.487 kubičnih metara otpada. Slikovito, taj bi otpad ispunio zgradu HNK u Zagrebu – rekla je Aleksandra Čilić, načelnica sektora za zaštitu okoliša u Fondu. Plan provodi stotinjak ljudi, koristilo se 59 teških kamiona, 28 utovarnih strojeva i 3 mobilne drobilice. Kamioni su odvozili 5176 ture do četiriju privremeno uspostavljena reciklažna dvorišta u Vrbanji, Drenovcima, Gunji i Rajevom Selu.

– Zahvalio bih stanovnicima Gunje, Rajeva Sela, Račinovaca, Strošinaca, Đurića i Posavskih Podgajaca, u trenucima najveće osobne tragedije smogli su snage poslušati upute o odvajanju otpada i time nam omogućili da angažirane službe brže i lakše otpad prevezu u reciklažna dvorišta. Zahvaljujem i Županjcima koji su u trenucima pojačane aktivnosti na odlagalištu u Županji pokazali solidarnost i razumijevanje za susjeda u nevolji – kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Na odlagalište u Županju dovezeno je 12.734 tone otpada.

– Kako bi se osiguralo gospodarenje otpadom na najsuvremeniji način, Fond je povećao sudjelovanje na 80%, odnosno sedam milijuna kuna. Županjsko odlagalište u ovom je trenutku najsuvremenije u Hrvatskoj – istaknuo je Sven Müller, direktor Fonda. Dodao je i kako su dva milijuna kuna osigurana za sanaciju odlagališta u Gunji. Kraj provedbe Plana planira se za 1. rujna, a sanacija odlagališta u Gunji koja počinje u srpnju bit će zaključena u 120 dana.

>> Dva mjeseca od probijanja nasipa kod Rajeva Sela

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije