VELEBIT

Ekspedicija Lukina jama: Ronioci u njedrima Velebita

ronioci
Goran Rnjak
04.08.2010.
u 19:34

U ekspediciji sudjeluje 70 speleologa iz devet hrvatskih speleoloških udruga i kolega iz šest europskih zemalja.

KRASNO – Na speleološkoj ekspediciji u najdublju hrvatsku jamu – Lukinu jamu u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, speleoronioci i članovi Speleološkog odsjeka Velebit i HGSS-a Ivica Ćukušić i Robert Erhardt zaronili su u potopljeni kanal na dnu jame 135 metara u duljinu i 21 metar u dubinu, čime je dubina jame povećana na preko 1400 metara, kaže se u priopćenju iz NP Sjeverni Velebit.

Ovo je jedna od najzahtjevnijih speleoloških ekspedicija ove godine u Europi, s obzirom na logistiku i transport velike količine opreme na dno jame u uvjetima niskih temperatura i znatne vodene aktivnosti. Do sada je jedini uron na dno Lukine jame izveden 1994. godine, što je tada bio uron na najvećoj dubini od ulaza u jamu na svijetu.

Trotjednu ekspediciju koja je u tijeku do 15. kolovoza organizirali su, u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, Speleološki odsjek Velebit i Komisija za speleologiju Hrvatskoga planinarskog saveza uz logističku potporu Hrvatske gorske službe spašavanja.

Na ekspediciji sudjeluje 70 speleologa iz devet hrvatskih speleoloških udruga i kolega iz šest europskih zemalja. Pored speleoronilačkih u tijeku su i speleološka, biospeleološka i druga znanstvena istraživanja, za koja se očekuje da će uroditi novim spoznajama o prirodnim vrijednostima Velebita.

 

Komentara 1

PO
Povratnik
09:03 05.08.2010.

Dečki, BRAVO ! Vidi se da niste od papira. I da se na vas i vama slične možemo osloniti. I kao društvo, i kao pojednici. Još jednom: BRAVO !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije