Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završeni dani arhitekata 5.3

Europski zeleni plan kao prilika za arhitekte i krajobrazne arhitekte,

22.10.2021.
u 10:42

U organizaciji Odbora krajobraznih arhitekata HKA održali su se DANI ARHITEKATA, 5.3 RESTART – Povratak ishodištima za novi početak, na Međunarodni dan krajobrazne arhitekture, u virtualnom formatu iz ORIS - Kuće arhitekture putem ZOOM platforme

U organizaciji Odbora krajobraznih arhitekata HKA održali su se DANI ARHITEKATA, 5.3 RESTART – Povratak ishodištima za novi početak, na Međunarodni dan krajobrazne arhitekture, u virtualnom formatu iz ORIS - Kuće arhitekture putem ZOOM platforme. Stručni skup pratilo je 330 sudionika.

U uvodu je moderator Mate Rupić istaknuo da su programske aktivnosti Odbora krajobraznih arhitekata HKA usmjerene na stvaranje preduvjeta za unaprjeđenje regulatornog okvira i formalnog statusa krajobraznih arhitekata, pri čemu važnu ulogu ima javna promocija struke krajobrazne arhitekture kao neodvojive sastavnice integralnog urbanističko-arhitektonskog promišljanja prostora, posebice u kontekstu aktualnih globalnih 'zelenih' tema.

Robert Duić, predsjednik Odbora krajobraznih arhitekata HKA, naglasio je da je cilj ovog skupa ukazati na potrebu unaprjeđenja društvenog statusa krajobrazne arhitekture, kao i tržišnu regulaciju iste. To se nastoji postići kroz naglašavanje važnosti interdisciplinarnog djelovanja u prostoru, odnosno promoviranja cjelovitog promišljanja prostornih funkcija, procesa i međuodnosa, koja redefiniraju ulogu krajobraza u odlukama vezanim uz problematiku korištenja i oblikovanja prostora.

Temu Europski zeleni plan kao prilika za arhitekte i krajobrazne arhitekte, predstavio je Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, a zašto nam trebaju krajobrazne politike prezentirala je Ingrid Gojević iz Zavoda za prostorni razvoj, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Na kraju prezentacije najavljeni su pozivi i natječaji koji uključuju teme: Novi europski Bauhaus→Obzor Europa→” Lighthouse demonstrators ” / 25miO Eur, Program razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima za razdoblje 2021. 2030. i Program razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Specifičnosti Studija krajobrazne arhitekture i kompetencije za 'zelena' prostorna rješenja, te kako se nadovezuju na europski zeleni plan i krajobrazne politike, predstavila je Vesna Koščak Miočić - Stošić, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Istaknula je kako Europske politike, u kojima krajobrazna arhitektura ima bitnu ulogu pokrivaju širok raspon tema u njihovom provođenju i nužan je sustavan i transdisciplinaran pristup. U suradnji s ostalim disciplinama rješavaju se odgovarajući izazovi na holističan način, povezujući ekološke, socijalne, ekonomske i estetske aspekte.

Uvod u tematski blok, Zelena infrastruktura u prostornom i urbanističkom planiranju i razvoju, prezentirao je Mate Rupić, te je istaknuo kako je nužna sinergija struka kao i dugoročno i odgovorno planiranje i upravljanje mrežom zelenih otvorenih prostora, koje valja usmjeravati putem strateški koordiniranih aktivnosti/inicijativa i projekata.

Iskustva uvođenja krajobraznih elemenata i metoda u prostorno planiranje, prenio je Filip Šrajer iz tvrtke Urbing. Krajobraz nije „novost” u prostornom planiranju, istaknuo je, ali je „zaboravljen” pod pritiskom brzine, cijene i efikasnosti, opterećen bremenom ambicioznih, a neprovedenih prostornih planova u prošlosti. Rješenja plavo-zelene infrastrukture na primjerima u RH, predstavila je Tatjana Uzelac, tvrtka Starum, koja zaključuje da promijenjeni način razmišljanja, gdje vidimo gradove ne samo kroz ceste, zgrade, asfalt, beton, kanalizaciju i drugu infrastrukturu, već za rastuće izazove klimatskih promjena, također koristimo vodu i zelenilo za rješavanje poplava, temperaturnih otoka, zagađenja,

društvenih i ekonomskih izazova, kao i održivost samih gradova. Rješenja bi trebala kombinirati funkciju, estetiku i upotrebljivost.

Mario Spajić, Udruga Zeleno-plave Sesvete i Miroslav Kovač, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Grad Zagreb prezentirali su Krajobrazne vrijednosti i potencijale kao polazište za razvoj održivih ruralnih prostora na primjeru krajobraza Sesvetskog prigorja.

Na kraju današnjeg Dana arhitekata 5.3 održan je i panel na kojem su sudjelovali: Gojko Berlengi, arhitekt i urbanist, Nikša Božić, predsjednik Odbora za urbanizam HKA, Ingrid Gojević, Zavod za prostorni razvoj MPGI, Vesna Koščak Miočić - Stošić, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Tatjana Uzelac, Starum d.o.o.

U zaključku današnjeg stručnog skupa u organizaciji Odbora krajobraznih arhitekata HKA - Restart/ Povratak ishodištima, apostrofiralo se nekoliko pojmova koji su proizašli iz današnjih izlaganja i rasprava, te će se na njima graditi buduće aktivnosti Odbora, a to je sljedeće: integralno urbanističko-arhitektonsko promišljanje prostora, interdisciplinarnost, sinergija struka i krajobraz kao cjelokupni prostor. Na kraju skupa najavljeni su sljedeći Dani 5.0., a to su Dani arhitekture 5.4, koji će se baviti urbanizmom i to ponovno u Orisu Kući arhitekture u trajanju od dva dana, 8. i 9. studenog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije