'vlada je propala'

Filipović izlazi iz nadzornih odbora Ine i Hrvatskih šuma

storyeditor/2022-04-29/novi_ministri.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.04.2022.
u 19:30

Novi ministar gospodarstva Filipović, kako neslužbeno doznajemo, staviti će svoj zastupnički mandat u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u mirovanje

Prisežem, kazala je danas u Saboru Anja Šimpraga postavši tako potpredsjednica Vlade pošto je 77 zastupnika podržalo njeno imenovanje, dok je 51 bio "protiv". Istu prisegu izgovorio je i novi ministar gospodarstva Davor Filipović (HDZ), čiji je izbor podržalo također 77 zastupnika, a njih 50 nije bilo za to. S posve identičnih 77 glasova "za" i 49 "protiv" na kraju je i Marin Piletić imenovan za novog ministra rada, a on se na tu dužnost obvezao riječima: "Tako mi pomogao sveti Josip radnik, prisežem."

'Vlada se ne da rekonstruirati'

Budući da je postao ministar, kako neslužbeno doznajemo, Filipović će staviti svoj zastupnički mandat u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u mirovanje. A dat će ostavku i na svoje funkcije u dva nadzorna odbora - Ine i Hrvatskih šuma.

16.05.2021., Zagreb - Kandidat HDZ-a za gradonacelnika Zagreba rDavor Filipovic dao je izjavu medjima nakon glasovanja naloklanim izborima. Photo: Damir Sencar/HINA/POOL
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL

Prije glasanja o novom trojcu Dalija Orešković (Centar) kazala je da koruptivna vlast nije domoljubna i da HDZ-ovci uzalud drže ruku na srcu dok svira himna, a Nino Raspudić (Most) čestitao je Nikoli Grmoji na "ovako uspješnoj rekonstrukciji Vlade" jer je skupljao potpise za smjenu Borisa Miloševića, Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića.

– Andyju Warholu pripisuje se izreka da svatko dočeka 15 minuta slave. Nastavi li Plenković ovim ritmom mijenjati ministre svaki će građanin Hrvatske dobiti priliku na 15 minuta postati ministar – reče Raspudić.

Marijanu Pavličeku (HS) bilo je nepojmljivo da Šimpraga ulazi u Vladu nakon što je rekla da akcija Oluja za Hrvate i Srbe nije isto, na što Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da je Šimpraga ulaskom u Sabor prisegnula na Ustav, što znači da poštuje i državu. Miroslava Škoru (NZ) smetalo je što je Šimpraga dan ranije, na saborskim odborima, opetovano isticala svoju nacionalnost pa, kako reče Škoro, ispada da je potpredsjednicom Vlade postala samo zbog svoje nacionalnosti jer joj je "nacionalnost zanimanje".

28.04.2022., Zagreb - Na 31. sjednici Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav raspravlja o prijedlogu premijera Plenkovica za iskazivanje povjerenja Anji Simpragi za obavljanje duznosti potpredsjednice Vlade RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Ova je Vlada odavno propala i ne da se rekonstruirati. – poručila je vladajućima Sandra Benčić (Možemo!).

'Totalitarni džihad'

Kako je Branko Bačić (HDZ) reagirao kazavši da su u svim demokratskim državama promjene unutar vlada normalne, Benčić mu je uzvratila: "Razumijem vašu frustraciju. Mislite si, ako je Filipović mogao postati ministar, mogao sam to onda i ja".

– Ćorić iz Vlade odlazi zbog sumnje u kriminal, a Filipović u Vladu ulazi iako kao šef NO-a Hrvatskih šuma nije vidio što uprava radi. Nije bio u stanju nadzirati Hrvatske šume, a sad će postati ministar najvažnijeg resora u Vladi – rekao je pak Peđa Grbin (SDP).

Kad je Katarina Peović (RF) ponovila da Piletić ne poznaje Zakon o radu, Marijana Petir (NZ) optužila ju je za "totalitarni džihad", nazvavši je "zastupnicom apsurda" jer Piletića u Novskoj podržava HSS, s kojim Peović dijeli zastupnički klub.

VIDEO Milanović: "Plenković je obični udbašenković, nemam potrebu rukovati se s takvima"

Komentara 3

GM
gmižić
20:09 29.04.2022.

Dobrano se naradio u tim nadzornim odborima....stanje u Ini i Šumama nikad gore.

SA
sargu123
20:40 29.04.2022.

A što je on radio u tim odborima?

JU
Jura1050
20:39 29.04.2022.

Kad će tvornica cjepiva protiv kancera ugledati svjetlo dana ? Novi Maksimir i Cibonina stara slava ? Hoće li štogod biti od toga ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije