POZNATI POVJESNIČAR

Goldstein: Palestinska država nije Hamas. Njima nije stalo ni do vlastite djece

Palestinians wait to buy bread outside a bakery in Khan Younis
Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS
1/36
14.10.2023.
u 10:52

Speficičnost Hamasa, koju žele i sada iskoristiti u ratu s Izraelom, je u tome što oni civile koriste kao ljudski štit, mišljenja je povjesničar Ivo Goldstein

Nakon što je izraelska vojska objavila rok do kojeg civili mogu evakuirati iz Pojasa Gaze uslijed velike najavljene kopnene operacije, veliki broj stanovnika počeo je bježati iz svojih domova na jug kako bi se spasili od sukoba. Inače, broj poginulih Palestinaca posljednjih dana prešao je 1.900 ljudi, a Pojas Gaze pod jakim je napadima izraelske vojske, nakon što je prošlog vikenda Hamas izveo napade u Izraelu. Speficičnost Hamasa, koju žele i sada iskoristiti u ratu s Izraelom, je u tome što oni civile koriste kao ljudski štit, mišljenja je povjesničar Ivo Goldstein.

Goldstein je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 objasnio je kako se radi o jedinoj organizaciji koja to radi, a često svoje efektive stavljaju uz škole, dječje vrtiće i druge civilne objekte. Kaže kako Hamasu nije stalo niti do vlastite djece, a kasnije su u samoubilačke napade krenuli uključivati i djevojčice i dječake od 15 godina. 

- To je manipulacija vlastitom djecom za neke ekstremističke ciljeve. Palestinska država nije Hamas i palestinski narod nije Hamas. 2017. godine provedena je anketa među palestinskim građanima i 70 posto nije podržavalo Hamas - kazao je, dodajući kako Hamas ima podršku u radikalnim krugovima. 

Kako je objasnio Goldstein, uništenje Hamasa žele i arapske zemlje koje u javnosti o tome ne žele govoriti.  

POVEZANI ČLANCI:

- Hamas je jedna populistička, arogantna, militantna organizacija koja i arapske zemlje ugrožava - poručio je. 

>> VIDEO Krhotine i oštećene zgrade u Gazi nakon napada

Komentara 14

LU
Ludwik
11:03 14.10.2023.

Povjesničar je naziv za znanstvenika, a ovakvi kao Goldstein koji veličaju totalitarne režime i po uredima drže slike masovnih zločinaca ne spadaju u taj krug ljudi. Idući put ga ispravno predstavite kao kvazipovjesničara i najobičnijeg plaćenika tako da mlađa publika ima uvid o kakvom se liku radi...

TU
TutoBruto
11:10 14.10.2023.

Dragi gospodine Goldstein, Palestinski država je Hamas jer je Hamas izabran na izborima sa većinom Palestinakog naroda. To kao da kažeš da HDZ nije Hrvatska 1991.

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
11:05 14.10.2023.

Titula "povjesničar" u slučaju Goldsteina je zavaravajuća, on je u konkretnom slučaju izraelski propagandist. Da ne spominjemo da se radi o osobi za koju su brojne kolege rekle da je falsifikator sklon izmišljanju, u što smo se svi uvjerili kad je izmislio jasenovačku drobilicu. Goldstein ne bi smio ništa javno komentirati, a najmanje izraelsko-palestinski sukob.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije