HAAŠKI PRAZNICI Optuženici na ljetnom odmoru

Hrvatima 7, Srbima 20 dan dopusta

00HRV-HRV-TXT.jpg
import
27.07.2006.
u 21:13

Haaški je sud u uobičajenoj "ljetnoj sijesti", kad na mjesec dana suci i više od tisuću službenika odlazi na godišnji odmor. Praznici zbog humanog spajanja obitelji optuženika nekima od optuženih znači isto što i odobravanje svojevrsnoga ljetnog odmora.

Različita humanost
Dopust je odobren i šestorici u Haagu optuženih bivših lidera Herceg Bosne. Jedan od optuženika (Berislav Pušić) već je dovršio svoju "šihtu" na slobodi, dok su na odmoru trenutačno još dvojica optuženika. Prlić, Praljak, Stojić, Ćorić i Petković tako će, poput Pušića, na privremenoj slobodi provesti sedam dana, plus dva dana koja im sud daje za put. Premda su šestorica Hrvata zahvalna na prilici da sa svojim voljenima provedu barem tjedan dana na ograničenoj slobodi, upada u oči razlika u stupnju humanosti Haaškog suda pri odobravanju dopusta.

Prije nekoliko tjedana pristiglim haaškim pritvorenicima, šestorici bivših lidera Srbije (optuženim zbog prisilne deportacije 800.000 Albanaca s Kosova 1999.), Haag je odobrio dulji dopust. Bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, njegovi suradnici i generali JNA Lukić, Panković, Đorđević, Šainović, Ojdanić i Lazarević dobili su rješenje Suda za dopust od 21 dan!? Sva su šestorica Srba puštena u isto vrijeme i otputovala su zajedno, dok je srpska država po njih u Nizozemsku poslala predsjednički zrakoplov. Za razliku od njih, šestorica Hrvata odlaze na dopust odvojeno, u parovima ili samostalno, no u različito vrijeme.

Jača diplomacija
Nakon dolaska na "odmor" Hrvati se smiju kretati samo na području Zagreba, pa im obitelj i prijatelji dolaze u posjet, pretežito iz Hercegovine. Nitko ne zna uzrok takva različita tretmana, no dobro informirani tvrde da je to rezultat srbijanske logistike i diplomacije, "jače i utjecajnije" od hrvatske.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije