smanjivanje CO2

Istra poduzima mjere EU za smanjenje zagađenja

co2 plin
Marin Tironi/Pixsell
17.03.2011.
u 18:25

Cilj aktivnosti je smanjenje emisije CO2 do 2020. godine. U Bujama, Barbanu, Grožnjanu, Oprtlju i Umagu pokrenut će informiranje građana, ali i poslovnih subjekata o pitanjima energetske učinkovitosti i utjecaja emisije CO2 na klimu

Gradonačelnici Buja i Umaga te načelnici općina Barban, Grožnjan i Oprtalj potpisali su pismo namjere za pristupanje "Sporazumu gradonačelnika" Europske unije, kojim se obvezuju poduzeti mjere za smanjenje zagađenja.

Putem projekta Europske mreže informacijskih centara za promociju održivosti energije i smanjenja emisije CO2 među lokalnim zajednicama, sufinanciranog u sklopu programa "Inteligentna energija u Europi" biti će uključeni u projekt čime će dobiti odobrenje Europske Komisije za korištenja logotipa koji označuje energetski osviještene gradove i općine. U sklopu projekta, udruga Informo će u travnju organizirati u Bujama Energy Day povodom Europskog Tjedna Energije.

Nositelj projekta Comunita Montana Unione Valle del Samoggia, dok su partneri u projektu lokalne uprave, udruge i fakulteti iz Malte, Mađarske, Češke, Grčke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Španjolske, Engleske, Rumunjske, Francuske i Portugala.

Predstavnik za područje Hrvatske je udruga Informo iz Buja. Ukupna vrijednost projekta je 1,8 milijuna eura. Aktivnosti projekta se provode simultano tijekom 30 mjeseci u svim zemljama sudionicama.

Jedini hrvatski predstavnik (udruga Informo) imat će zadatak monitoringa i evaluacije svih aktivnosti koje će provoditi sudionici svih 14 zemalja obuhvaćenih projektom. Aktivnosti imaju za cilj smanjenje CO2 emisije do 2020. te godine. U Bujama, Barbanu, Grožnjanu, Oprtlju i Umagu pokrenut će informiranje građana ali i poslovnih subjekata o pitanjima energetske učinkovitosti i utjecaja emisije CO2 na klimu.

U sklopu projekta, tijekom 2011. bit ce izrađena analiza stanja u sektoru energetike, te potom Akcijski planovi za održivi energetski razvoj . U Bujama i Vodnjanu osnovati će se informacijski centri sa zadatkom informiranja i provođenja osmišljenih aktivnosti. Sporazum će poticati i uporabu alternativnih izvora energije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije