Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU IZBORI

Iznenađenja nije bilo među pobjednicima, nego gubitnicima

Foto: PIXSELL
1/14
10.06.2024.
u 10:37

Dio kampanje obilježila je rasprava o Bartuličinoj imovini, a on je sinoć ponovio da je sve stekao "zakonito, na pošten i častan način".

Dok su u nekim drugim europskim zemljama prosvjedne stranke odnijele pobjedu, Hrvatska je jučer na izborima za Europski parlament odabrala većinom dobro poznata imena i stranke. Kao i toliko puta dosad, na vrhu su bili HDZ i SDP, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima. HDZ je osvojio šest mandata te 34,6% glasova, a SDP 26% glasova i četiri mandata u EP-u. Prag su prešli još Domovinski pokret i Možemo koji su svaki dobili po jedan mandat. DP je dobio povjerenje 8,8% glasača, a Možemo 6%. Bili su ovo izbori obilježeni niskom izlaznošću i novom raspravom o visokim primanjima eurozastupnika.

– Šest mandata, to je čak dva mandata više nego 2019. godine. Od ukupno u ovom trenutku 10-ak mandata više za našu obitelj Europske pučke stranke HDZ donosi dva. To je i europska pobjeda koju smo večeras ostvarili – rekao je premijer Andrej Plenković i istaknuo slabu izlaznost.

– Nažalost, izlaznost nije onolika koliku smo priželjkivali, no očito je došlo do zasićenja nakon parlamentarnih izbora – kazao je Plenković.

VEZANI ČLANCI

S HDZ-ove liste u EP će ući Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko i Sunčana Glavak koja bi u EP-u trebala zamijeniti Andreja Plenkovića koji je dobio najveći broj preferencijalnih glasova. Sa SDP-ove liste u EP bi trebali ići Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković Kraljić. Borzan je osvojila čak 83 tisuće preferencijalnih glasova, a Picula 30 tisuća pa je s posljednjeg mjesta došao do mandata u EP-u.

SDP-ovci tijekom izborne večeri nisu iskazivali nezadovoljstvo. Nakon što su objavljene izlazne ankete koje su im prognozirale četiri mandata, govorili su da se nadaju i petom, a šef kampanje Igor Dragovan rekao je da je zadovoljan. Borzan je pak rekla da nije iznenađena niskom izlaznošću zato što je HDZ pokušavao ubiti volju birača da izađu na izbore.

FOTO Od radosnih zagrljaja do razočaranja: Evo kako su po stožerima reagirali po stožerima

1/23

Bili su ovo izbori na kojima je mnogo više bilo govora o onima koji nisu uspjeli ući u EP nego o onima koji jesu. Odnosno, iznenađenja su bili oni koji su ostali ispod crte – poput Mosta, centrističkog saveza predvođenog Valterom Flegom ili pak Mislava Kolakušića. Mandate su osvojile četiri stranke koje su i na prethodnim parlamentarnim izborima ušle u Hrvatski sabor.

Domovinski pokret osvojio je skoro 9% glasova i prvi će put ući u Europski parlament. Iako je prvi na listi u toj instituciji bio vukovarski gradonačelnik i predsjednik stranke Ivan Penava, on je odmah po objavi izlaznih anketa rekao da će dosadašnji saborski zastupnik Stjepo Bartulica ići u EP, a na kraju je Bartulica osvojio 35 tisuća preferencijalnih glasova. Penava je istaknuo kako se DP na ovim izborima potvrdio kao treća politička snaga u zemlji.

VEZANI ČLANCI

Dio kampanje obilježila je rasprava o Bartuličinoj imovini, a on je sinoć ponovio da je sve stekao "zakonito, na pošten i častan način".

– Nemam se za što ispričavati. Ova prljava kampanja koja se vodi danima urodila je plodom u smislu da su ljudi jasno rekli da to ne prihvaćaju. Neka to bude pouka za budućnost svima. Ja sam nadopunio svoju imovinsku karticu. Neću više ni riječ o tome kazati – rekao je Bartulica koji je osvojio više od polovice svih glasova koje je dobio DP.

Jučer je glavna tema uglavnom bila niska izlaznost. Na kraju je Državno izborno povjerenstvo objavilo da je glasalo tek 21% birača, što će i u idućim danima biti glavni predmet rasprave, uz stalna pitanja tko je kriv za to, i zašto su birači bili toliko malo zainteresirani za izbore. Neki će prstom upirati u političare, drugi u europske institucije, treći u medije.

Zanimljiva se situacija dogodila na listi Možemo na kojoj je Ivana Kekin dobila više od 11 tisuća preferencijalnih glasova te je premašila prvoplasiranog Gordana Bosanca za kojeg se unaprijed govorilo da će dobiti taj mandat. No na kraju je Kekin rekla da neće ići u EP, što znači da bi mandat trebala prepustiti Bosancu koji je pak rekao da smatra da su priče o primanjima europskih zastupnika utjecale na zainteresiranost birača. Za sebe je RTL-u rekao da "neće biti jedan od zastupnika koji se ide obogatiti u Bruxelles".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije