BOLAN UDARAC

Orbanova stranka doživjela najgori rezultat u posljednjih 20 godina: 'Ovo je početak kraja'

Hungarian PM Orban holds an annual international media briefing, in Budapest
Foto: MARTON MONUS/REUTERS
1/3
10.06.2024.
u 09:41

Samo jednom se dogodilo u posljednja dva desetljeća da je Fidesz osvojio manje od 50 posto glasova u posljednja dva desetljeća, osvojivši 47,4 posto 2004. godine. Službeni rezultati navode kako bi Orban trebao imati 10 zastupnika, a Magyar sedam zastupnika.

Mađarski premijer Viktor Orban pamtit će ove europske izbore. Iako je njegova stranka Fidesz najavljivala uspjeh, oni su na putu da ostvare najgori rezultat ikada i to nakon što su prvi rezultati pokazali da je novi protukandidat osvojio 30 posto glasova na izborima za Europski parlament.

Nekadašnji insider i čovjek koji je zahvaljujući svojoj bivšoj supruzi bio povezan s najvišim krugovima Fidesza, Péter Magyar njegova stranka Tisza osvojili su 29.95 posto. S druge strane, Fidesz i stranke s kojima je u koaliciji dobile su 44,3 posto, što je pak znatno niže nego što su ankete predviđale. Samo jednom se dogodilo u posljednja dva desetljeća da je Fidesz osvojio manje od 50 posto glasova u posljednja dva desetljeća, osvojivši 47,4 posto 2004. godine. Službeni rezultati navode kako bi Orban trebao imati 10 zastupnika, a Magyar sedam zastupnika.

Rezultat je "velika pobjeda za Pétera Magyara i veliki neuspjeh za Fidesz", rekao je izvršni direktor neovisnog think tanka Political Capital Péter Krekó za Politico i dodao: "Fidesz ima pravog izazivača".  Bivši dužnosnik stranke Fidesz i bivši suprug bivše mađarske ministrice pravosuđa Judit Varga, Magyar obećao je da će vratiti milijarde EU fondova namijenjenih Mađarskoj koje je Bruxelles zamrznuo zbog zabrinutosti u vezi s vladavinom prava.

Foto: Europska unija

"Ovo je Waterloo Orbánove tvornice električne energije, početak kraja", rekao je Magyar nakon rezultata.

“Danas su održana dva izbora i na oba smo pobijedili”, uzvratio je Orbán na postizbornom skupu u Budimpešti, govoreći o lokalnim izborima u Mađarskoj koji su održani istog dana. "Osvojili smo važne pobjede u teškoj borbi." Ove izbore obilježio visok odaziv, s 58,7 posto birača, u usporedbi s 43,4 posto na izborima za EU 2019.

Ovaj je političar osvojio je najviše preferencijalnih glasova, donosimo poredak

Hungarian PM Orban holds an annual international media briefing, in Budapest
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije