Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI IZBORI

Istočne članice Europske unije iznenadile na europskim izborima: Neke od tih rezultata nitko nije očekivao

Hungary holds European Parliament elections
Foto: MARTON MONUS/REUTERS
1/3
12.06.2024.
u 16:03

U Mađarskoj po prvi put nakon mnogo godina Orbanova stranka na nekim izborima izgubila značajan broj glasova, a 30 posto je osvojio čovjek koji je relativno načelno novo lice na političkoj sceni.

Rezultati europskih izbora ostavili su gorak okus. U zemljama kao što su Njemačka, Francuska, Italija i Austrija su ekstremne desne ili stranke s desnog ruba postigle dobre rezultate ili su čak pobijedile. No, s druge strane, na istoku Europske unije situacija je drugačija.

Od Baltika do Bugarske na ovim europskim izborima nacionalističke, desničarske i euroskeptične stranke gotovo posvuda nisu ispunile svoja očekivanja ili su izgubile glasove. Samo u Sloveniji i Češkoj su pobijedile stranke koje su povezane s Orbanom i njegovim desno-nacionalističkim Fideszom, piše DW.

U Mađarskoj po prvi put nakon mnogo godina Orbanova stranka na nekim izborima izgubila značajan broj glasova, a 30 posto je osvojio čovjek koji je relativno načelno novo lice na političkoj sceni. U Poljskoj je neočekivano pobijedila proeuropska i liberalno-konzervativna koalicija premijera Donalda Tuska. U Slovačkoj je jasnu pobjedu odnijela progresivna stranka, ostavivši iza sebe vladajuću stranku SMER desno-nacionalističkog premijera Roberta Fica, a u Rumunjskoj i Bugarskoj su desničarsko-nacionalističke i proruske stranke dobile manje glasova nego što se predviđalo ili nisu uspjele poboljšati svoje dosadašnje izborne rezultate.

Promjena na vlasti u Mađarskoj 2026.?

Možda najimpresivniji rezultati europskih izbora i istodobno održanih lokalnih izbora su u Mađarskoj. Po prvi put nakon 2009. na europskim izborima Orbanov Fidesz i njegov manji koalicijski partner demokršćanski KDNP nisu osvojili apsolutnu većinu, nego su pali na 45 posto. Fidesz je, doduše, još uvijek jači od svih drugih stranaka, ali analitičari ovaj rezultat tumače kao pljusku premijeru koji je naviknut na pobjede.

 FOTO Od radosnih zagrljaja do razočaranja: Evo kako su po stožerima reagirali po stožerima

Hungary holds European Parliament elections
1/23

Orbanov kritičar Peter Magyar, koji se sa svojom strankom Tisza na političkoj sceni pojavio tek prije nekoliko tjedana, dobio je 30 posto glasova, što je najbolji rezultat koji je ostvarila neka oporbena stranka od Orbanovog dolaska na vlast 2010. godine. Magyar je bivši član Fidesza, proteklih je godina obavljao dobro plaćene dužnosti u Orbanovom državnom aparatu i u javnosti se prvi put pojavio u veljači ove godine. On u mnogim segmentima zastupa pozicije desno-konzervativnog Fidesza, recimo što se tiče migracijske politike. Međutim, on obećava obračun s korupcijom i nepotizmom Obranovog sustava te rješavanje problema u zdravstvu i obrazovanju. Velika razlika između Orbana i njega je i u tome što je Magyar proeuropski orijentiran.

Orban je lošiji rezultat svoje stranke komentirao suzdržano i prkosno. "Mi smo pobijedili staru i novu oporbu i svejedno je kako se dnevno aktualna oporba zove, mi ćemo ju uvijek iznova pobijediti", rekao je u izbornoj noći. Nasuprot tome, njegov izazivač Peter Magyar obećao je promjenu na vlasti na idućim parlamentarnim izborima 2026.

U Poljskoj je s 37 posto pobjedu odnijela liberalno konzervativna Građanska koalicija (KO) premijera Donalda Tuska, iako su mnogi očekivali njegov poraz. Desno-nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog, koja je bila na vlasti od 2015. do 2023., morala se zadovoljiti s 36 posto i drugim mjestom, iako su joj predizborne ankete predviđale uvjerljivu pobjedu.

"Mi smo danas pokazali da smo tračak nade za Europu", rekao je Tusk u nedjelju navečer u Varšavi. I naglasio da je njegova zemlja "lider u EU-u". Šef stranke PiS Kaczynski nazvao je izborni rezultat „velikim izazovom" i pozvao svoju stranku, aludirajući na boje poljske zastave, na stvaranje „bijelo-crvene fronte".

Za Tuska je nezgodno to što su njegovi manji koalicijski partneri, demokršćanski Treći put i Ljevica, dobili samo sedam odnosno šest posto glasova. Oboje je pretekla Konfederacja, antieuropska i nacionalistička snaga s desnog ruba, koja je osvojila 13 posto glasova i time ostvarila svoj najbolji dosadašnji rezultat.

Iznenađenje u Slovačkoj

Jedno od najvećih iznenađenja ovih europskih izbora bila je uvjerljiva pobjeda socijalno-liberalne lijeve oporbene stranke Progresivna Slovačka (PS) s 28 posto. Favorit je bila stranka SMER premijera Roberta Fica koji je sredinom svibnja teško ranjen u atentatu. Njegovoj stranci je očito naškodila negativna retorika nakon atentata. Naime, on je nedavno okrivio oporbu da je autor napada na njega i na taj način širio zbunjujuće desno-ekstremne teorije zavjere,piše DW.

U Češkoj je pak s 26 posto pobijedila desno-liberalna stranka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg premijera i milijardera Andreja Babiša. Ona je dio desno-nacionalnog tabora na istoku EU-a, ali je prije svega kritički raspoložena prema migracijama i nije antieuropska. Na drugom mjestu je s 22 posto proeuropski, konzervativno-liberalni vladajući savez premijera Petra Fiale. Desno ekstremna stranka SPD je u usporedbi s prošlim parlamentarnim i europskim izborima izgubila skoro polovicu glasova i dobila je podršku samo pet posto birača.

 

Komentara 1

KI
kingtom
20:42 12.06.2024.

Njemačka, Francuska, Italija i Austrija su prepune ilegalaca i to vodi ka jacanju onih opcija koji nude nekakvo rješenje. Sav taj ilegalni dotok treba riješiti brzo i efikasno, svi koji nemaju radne dozvole trebaju biti izbačeni iz EU, a radne dozvole treba izdavati na max 2 godine, nakon toga hvala i doviđenja, sljedeći molim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije