Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eu izbori

Izbori oslabili Macrona, ojačali Plenkovića, a desnica nije potopila EU

Bardella speaks after the polls closed during the European Parliament elections, in Paris
Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS
1/10
10.06.2024.
u 10:47

Krajnja desnica je zanimljiv fenomen: stranke Giorgie Meloni i Marine Le Pen u Italiji, odnosno Francuskoj, su umivene, namjerno lišene drastičnih i kontroverznih izravnih izraza, gesti i poteza, za razliku od njemačke otvoreno ksenofobične Alternative za Europu, koja je druga snaga u Njemačkoj, što je itekakav poraz za tamošnju vladajuću semafor koaliciju.

Krajnja desnica jest ojačala i postala igrač s više utjecaja pa se sada, kad je centar pomaknula udesno, možda više i ne mora dodavati epitet “krajnja”, ali nije kao tsunami preplavila Europu, što su neki najavljivali. No zato jest omela francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kojega su europski izbori, preciznije stranka Marine Le Pen, toliko oslabili da je najavio raspuštanje parlamenta i prijevremene izbore. S druge strane, dobri izborni rezultati HDZ-a unutar obitelji Europske pučke stranke dodatno su učvrstili poziciju i utjecaj Andreja Plenkovića u EPP-u, EU i Bruxellesu.

Kad birači izlaze na EU izbore, nemaju u glavama Ursulu von der Leyen - inače, dosadašnju šefice Europske komisije, s željom da to ostane, već Andreja Plenkovića ili Giorgiu Meloni, ovisno o državi. Niz studija pokazuje da se na europskim izborima glasa za domaće teme ili one “europske”, ali kroz domaću prizmu. Kako je izgledao Europski parlament jučer navečer, dok još nisu stigli konačni rezultati iz svih država, vidjelo se da mainstream stranke još čine čvrsti središnji blok. Europska pučka stranka jest dobila najveći broj glasova i zastupnika - iz Hrvatske, pod paskom Plenkovića, dolazi čvrstih šest mjesta, dva više nego 2019., što će se u Bruxellesu, a i u Zagrebu, znati honorirati.

Socijaldemokrati su lagano pali, ali to je trend koji se bilježi već neko vrijeme, a drastično su pali liberali. Kako su Zeleni na prošlim izborima postigli do tad nezabilježen uspjeh, tako su sada primjetno podbacili, no od optimizma 2019. je prošlo pet kriznih godina. Pandemija, rat u Ukrajini i odnos s Rusijom, koketiranje sa širenjem sukoba i na EU, na ovaj ili onaj način, sukob na Bliskom istoku te rast troškova života, posebno energenata, uz konstantni migrantski narativ kao pozadina i politička poluga, obilježile su prošli saziv Europarlamenta i život u EU državama. Sve to je ojačalo krajnju desnicu i to u ključnim državama europskog projekta, Francuskoj i Njemačkoj. Ali ključ utjecaja krajnje desnice je u nacionalnim državama: njihov uspjeh na izborima i moguće formiranje vlasti više će utjecati na politike EU preko Europskog vijeća, nego što će na te politike imati njihovi zastupnici u Europarlamentu.

Foto: Večernji list

Krajnja desnica je zanimljiv fenomen: stranke Giorgie Meloni i Marine Le Pen u Italiji, odnosno Francuskoj, su umivene, namjerno lišene drastičnih i kontroverznih izravnih izraza, gesti i poteza, za razliku od njemačke otvoreno ksenofobične Alternative za Europu, koja je druga snaga u Njemačkoj, što je itekakav poraz za tamošnju vladajuću semafor koaliciju. S druge strane, krajnja desnica nije homogeno tijelo - njihovi stavovi o mnogo tema su dijametralno suprotni, počevši od, primjerice, odnosa prema Rusiji ili politikama EU.

No treba reći da se prostor desnice od postratne Europe sve više širi. Podsjetimo se prvog velikog “incidenta” 2000. - kako je Austrija bila diplomatski izolirana kad u vlast ušao ultranacionalist Jörg Haider, do danas kad i centar postaje svjestan da bez posezanja u krug desnijih nema vlasti.

Sanitarni kordon između centra i ekstrema na obje strane je sve manji, pa su i dosadašnji europski čelnici, vjerojatno i zbog najava oko rasta desnice, lagano pružali ruku suradnji s (nekom) krajnjom desnicom, a dobro su i čitali znakove vremena pa su, i prije nego su poljoprivrednici izašli na ulice, reterirali i pomalo “ubijali” vrlo ambiciozno najavljen Zeleni plan i zelene politike. Ursula von der Leyen je sinoć, dok je proglašavala pobjedu Europske pučke stranke kazala kako će EPP biti sidro stabilnosti. No sidro ruje dok se ne stabilizira, pa će biti znakovito vidjeti koga će zakačiti i povući na tom putu.

VIDEO Bartulica u stožer stigao u Ferariju pa održao govor

Bardella speaks after the polls closed during the European Parliament elections, in Paris
1/15

 

 

Komentara 9

EU
eurofil55
11:28 10.06.2024.

Ovo je politička igra i sada se vidi što znači savez sa Kinom. Macron će ratovati sa Rusijom ukoliko to bude svrsishodno istoj. I drugi u Europi koji su izgubili od desnica trebaju poći njegovim putem pa makar isti značio njihov kraj. Naravno, Njemačka je glavna nagrada jer nema vojnog ujedinjenja Europe dok se ne skinu SAD pudlice. Za euro parlament vrijedi ista stvar. I ne, nije njima Putin trn u oku (ionako je slao vreće sa novcem i vladao Europom) isti je wefovac kao i oni i samo vodi rat zbog zarade, woke je ono što Kina ne želi i naravno ukoliko Vam pamet razvuku ratovima trebaćete dodatne količine energenata i sirovina koji su, gle čuda, enormno poskupjeli. Tu Vas čekaju oni.

KI
Kontra indoktriniran
11:26 10.06.2024.

Najinteresantniji je senzibilitet hrvatskih glasača u odnosu na većinu Europe. O razlici sam pisao već duže vrijeme pa ne bih ponavljao. Naravno, želio sam sublimirati poruke koje su građani EU-a poslali svojim moćnicima, ali uvjeren sam da će anti-EU mediji to učiniti bolje. Njihov manevarski prostor je malo sužen, ali za njih to stvarno nije presudno. Vidim da počinje......

VI
Vérité Indolore56
11:36 10.06.2024.

Nije se Putin "miješao" u izbore za euro parlament, on ih je dobio. I ne, nije važan sastav istoga nego nacionalna razina to jest izgledna smjena svih onih koji su protiv vojnog ujedinjenja Europe (Macron i Kina su odigrali najznačajniju ulogu) te svojevrsnog priklanjanja novim gospodarima svijeta. Iskreno sam mislio da temeljem tehnologije stari prevaranti ovo neće dozvoliti ali je izgleda presudila "viša sila". I na kraju krajeva netko nas je uvijek u povijesti sačuvao kad je najpotrebnije, pa zar su stvarno mislili da prodaju genocid i pipanje djece pod normalno? Nisu to ljudi koji bi drugima pružili ruku a kamoli da poklone svoje srce čovječanstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije