Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grčki kandidat iz zatvora

Nevjerojatna priča EU izbora: Zbog korupcije završio u albanskom zatvoru, a zatim osvojio mandat u Europskom parlamentu

Foto: Facebook/Fredi Beleris
1/12
10.06.2024.
u 13:08

Grk u albanskom zatvoru služi dvije godine zbog korupcije.

Jedna od nevjerovatnih priča ovih europskih izbora odnosi se na Fredija Belerija, kandidata grčke stranke Nova Demokracija. Zahvaljujući preferencijalnim glasovima, Beleri je osigurao mjesto u Europskom parlamentu, osvojivši 236.271 glas i četvrto mjesto na listi stranke premijera Kyriakosa Mitsotakisa, prenosi Ekathimerini.

No, situacija tek postaje nevjerojatna kada se uzme u obzir da se Beleri trenutno nalazi u albanskom zatvoru, gdje služi dvogodišnju kaznu zbog korupcije. Pripadnik grčke manjine u Albaniji, Beleri je bio kandidat za gradonačelnika grada Himara. Pobijedio je s razlikom od samo 19 glasova, no dva dana prije izbora uhićen je zbog optužbi za kupovinu glasova. Iako je osvojio gradonačelničko mjesto, albanske vlasti nisu mu dopustile izlazak iz pritvora radi polaganja prisege.

Beleri je već ranije bio sumnjičen za kaznena djela u Grčkoj i Albaniji. Grčka vlada slučaj smatra kršenjem prava manjina u Albaniji, zbog čega je blokirala pristupne pregovore Albanije s Europskom unijom. Albanski sud utvrdio je da postoje dokazi protiv Belerija te ga osudio na dvije godine zatvora. Albanija tvrdi da je slučaj "isključivo stvar koju treba riješiti sud", ističući da EU inzistira na neovisnosti sudstva i borbi protiv korupcije. 

VEZANI ČLANCI: 

Pritisak drugih zemalja EU-a na Grčku da ne blokira integracijski put Albanije nije uspio. Premijer Mitsotakis, pod pritiskom nacionalističkog dijela javnosti, stavio je Belerija na listu za europske izbore, a sada je Beleri osvojio mjesto u Europskom parlamentu. Postavlja se pitanje hoće li Nova Demokracija inzistirati da Beleri bude eurozastupnik i hoće li Albanija pristati na njegovo puštanje iz zatvora.

Beleri je nakon pobjede izjavio: "Rat je dobiven zahvaljujući ponosu i patriotizmu Grka. Kroz mjesece moje avanture jačala me vjera da svjetlo uvijek pobjeđuje tamu. A da moć demokracije može srušiti svaku pučističku praksu, dovoljno je imati volju i vjeru u višu svrhu." Također je zahvalio svima koji su ga podržali, uključujući premijera Mitsotakisa, prenosi Euro News Albanija.

>>> FOTO Ovo su junaci preferencijalnih glasova

1/14

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije