Kolumna

Jadranki Kosor 
ni nakon 100 dana ne treba pošteda

kosor
Saša Zinaja
Autor
Gojko Drljača
14.10.2009.
u 09:25

Vlada premijerke Kosor kroz nova zakonska rješenja, poput onemogućavanja stjecanja novih statusa branitelja, pokazuje da je spremna na promjene.

Kada je Jadranka Kosor sjela u premijersku fotelju, odmah smo napisali da ne zaslužuje neformalnu javnu poštedu od oštrih kritika u prvih 100 dana svoje vladavine. Ipak, iako smo bili oštri prema Jadranki Kosor te napali cijeli niz očajnih poteza (uvođenje dodatnih nameta kao teških prorecesijskih, a ne antirecesijskih mjera), pokazalo se da na neki čudan način nova premijerka stvara potpuno drukčije ozračje u društvu nego što je to činio njezin prethodnik. Treba li joj stoga sada dati 100 dana poštede?

Odgovor je nedvosmisleno i oštro – NE!

Naime, jednostavno nemamo vremena. Vlada premijerke Kosor kroz nova zakonska rješenja, poput onemogućavanja stjecanja novih statusa branitelja, pokazuje da je spremna na promjene koje će dugoročno ovom društvu donijeti i moralni kredibilitet i velike uštede, ali to što čine ni približno nije dovoljno brzo i, nažalost, bolno koliko bi trebalo biti.

Teško je, među ostalim, ne primijetiti kako je proračun za 2010. nekako uspio nestati iz javnog fokusa pa tako i više nije predmetom oštre javne polemike. A upravo taj proračun za 2010. trebao je za Vladu Jadranke Kosor biti ono nešto, novo, drukčije, svojevrsna fiskalna prekretnica. Trenutačno se ta proračunska revolucija priprema daleko od očiju javnosti, u tami ministarskih kabineta, i javljaju se prve indicije da će i proračun za 2010. biti poprilično običan, bez krupnih strukturnih promjena u odnosu na dosadašnje proračune.

Nadalje, sve je očitije da Vlada i njezin prateći aparat trebaju kadrovska osvježenja. Osobito je to vidljivo u Ministarstvu gospodarstva zbog toga što su mnogi procesi jednostavno izmaknuli kontroli. Je li, primjerice, bilo bolje da idemo na program novoga državnog restrukturiranja brodogradnje koji bi podrazumijevao i njezin bolni downsizing umjesto da smo išli u loše pripremljenu privatizaciju brodogradnje, i to u lošem trenutku za privatizaciju, vrlo je teško pitanje. Međutim, bez obzira na to kakav bi odgovor mogao biti, očito je da ovo Ministarstvo gospodarstva pa tako i ova Vlada ne osiguravaju kvalitetno upravljanje javnim i državnim poduzećima. Gubici zbog neučinkovite Ine ili HEP-a su strašni.

Koliko je tek državi potrebno da shvati kako HPB brodi potpuno krivim smjerom? Jesu li sami shvatili ili im je to objasnio netko iz HNB-a?

 

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
11:12 14.10.2009.

jadranka treba poštedjeti nas od lupetanja,od istih poteza,od gluposti,od podobnosti,od neznanja.........

OK
Omladinac koji to nije
12:58 14.10.2009.

OPET KIKS! Tko je bio branitelj, bio je i tu nemože nikada biti spora. Demokratski ustav nemože negirati činjenice.

GA
gala
12:42 14.10.2009.

Jadranka je jedna od poštenijih političarki uopće! Nije pohlepna kao što je to Čačić, vrlo je marljiva - za razliku od lijenog MIlanovića, jako odmjerena i diplomatična za razliku od iritantne Pusićke, nema Mesićevu svadljivost i prgavost. Vedra je ii sasvim normalna žena, koja samo svaki dan uredno radi svoj posao. ČESTITAM NA SVEMU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije