O posjetu Kolinde Grabar-Kitarović

Jakovina: Predsjednica me pritiskala da kršim zakon

Tihomir Jakovina
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
09.07.2015.
u 19:00

Odlazak iz ureda - 
Nisam bježao 1991. pa ne bježim ni iz Ministarstva. Došla je bez najave, a ja sam otišao za poslom

– To je politički pritisak da se intervenira i krši zakon – kazao je jučer ministar Tihomir Jakovina nakon što je dan prije u svome uredu ostavio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je nenajavljeno “upala” u njegov ured i “nestao”. Tvrdi da ga je predsjednica pitala o slučaju braće Markić, a na upit je li time pokušala intervenirati, odgovorio je tek “zaključite sami” te dodao kako on i Ministarstvo na taj način ne mogu raditi.

– Moje je da provodim zakon, a ja sam uputio DORH da provjeri natječaj – istaknuo je te i jučer ponavljao kako je u slučaju obitelji Markić riječ o velikim gospodarstvima, a ne malom OPG-u, kakvi u Hrvatskoj u prosjeku imaju samo 5,6 hektara.

Pozvani u DORH

Markići, tvrdi Jakovina, koriste čak 807 hektara zemljišta, od čega 708 hektara državnih, a samo na natječaju zbog kojeg prosvjeduju dobili su 271 hektar. Sporno je, ističe, tek 37 hektara zemlje koju su izgubili na natječaju. Šest OPG-ova Markić, četiri na istoj adresi, sa samo pet zaposlenih, unazad deset godina dobilo je 11,2 milijuna kuna poticaja, a samo u zadnje tri godine gotovo 3,3 milijun kuna, tvrdi Jakovina. Upitan zašto je pobjegao sa sastanka s predsjednicom, ustvrdio je kako nije bježao 1991. pa ne bježi ni iz svog ministarstva.

– S predsjednicom sam razgovarao 50 minuta, a s obzirom na to da sastanak nije bio najavljen, otišao sam za obvezama – rekao je Jakovina. Dvojica braće Markić, koja su četiri dana prosvjedovala ispred ulaza u Ministarstvo poljoprivrede te potom i otpočela štrajk glađu, jučer su konačno bila na razgovoru u DORH-u. I prije su pokušavali pobuditi interes te institucije zbog, kako tvrde, namještene raspodjele državnog poljoprivrednog zemljišta u Đakovu. No poziv je stigao tek nakon što ih je prekjučer posjetila predsjednica RH, nagovorila da prestanu štrajkati glađu te dogovorila da njezinim ljudima na Pantovčak donesu dokumentaciju o svom slučaju.

Samo traže “svoje”

– Sve što izjavljuje ministar gnusne su laži i manipulacije! Spominje puste hektare koji su navodno u našem vlasništvu i višemilijunske poticaje. No istina je da obrađujemo samo 210 državnih hektara u zakupu te stotinjak vlastitih i ove smo godine dobili 1,3 milijuna kuna poticaja – rekao je Zoran Markić tvrdeći kako su svi papiri kojima netko dokazuje suprotno krivotvoreni.

– Zašto drugima nisu dali šikaru i planine, kakve sada nude nama, a nama ostavili oranice koje obrađujemo već 15 godina – pita te poručuje kako će istjerati pravdu ili umrijeti pred Ministarstvom. Ipak, nakon što su iz DORH-a dobili jamstvo kako nitko neće ući u posjed 30-ak spornih državnih hektara dok se slučaj ne riješi, Zoran i Goran Markić jučer su prekinuli prosvjed.

>>Braća Markić dobila pozive da se jave u DORH

>>Predsjednica upala Jakovini u ured, on pobjegao k premijeru

Komentara 79

KL
Klarahrv
19:07 09.07.2015.

Joj siromah ti ne bi ni u.ludilu krsio zakon.

DU
Deleted user
19:11 09.07.2015.

pritisnut će tebe Uskok i poskok poslije izbora prevarantu !!!

DU
Deleted user
19:08 09.07.2015.

Gospodine ministre treba vas premijer, da bi Vam objasnio što je fini odgoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije