Čestitka predsjednika Sabora

Jandroković: Učinkovita i održiva zaštita radnika i njihovih prava ostaje pitanjem od najveće važnosti

Zagreb: Sabor o međunarodnoj razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći
Patrik Macek/PIXSELL
01.05.2023.
u 10:40

Od radnika se u takvim okolnostima traži sve veća mogućnost prilagodbe novim uvjetima, stalno stjecanje novih znanja i vještina, kao i novi obrasci radne fleksibilnosti. Pritom učinkovita i održiva zaštita radnika i njihovih prava ostaje pitanjem od najveće važnosti - stoji u današnjem priopćenju iz ureda predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kojim svima građanima i građankama čestita Međunarodni praznika rada.

Radnici su prešli dug put od prosvjeda u Chicagu 1886. i borbe za priznanje temeljnih radničkih prava te za pravednije uvjeta rada. No vrijeme u kojem živimo pred njih stalno stavlja nove izazove, od promjena uslijed galopirajućeg tehnološkog napretka, digitalizacije i primjene umjetne inteligencije do onih uzrokovanih migracijama i drugim novim okolnostima na tržištu rada.

Jandroković još podsjeća kako je 1. svibnja i blagdan Svetog Josipa radnika, zaštitnika rada i radnika, ali i zaštitnika obitelji te naše domovine. 

- Posljedicama promjena okolnosti u radnom okruženju iznimno su izložene i naše obitelji. Pitanje ravnoteže između radnog i slobodnog vremena, odnosno poslovnog i obiteljskog života, stoga nastavlja iziskivati iznimnu pozornost, globalno i lokalno. Zakonskim izmjenama kojima se radnicima u trgovini u Hrvatskoj omogućava neradna nedjelja nastojimo postići takvu ravnotežu. Rastuće promjene na tržištu rada pozivaju donositelje odluka i socijalne partnere na trajni dijalog te promišljanje aktualnih i budućih iskušenja. Stalno poboljšavati zakonodavni okvir koji odgovara na nove izazove, održavati ga primjenjivim i voditi računa o dobrobiti radnika i njihovim obiteljima, to su zadaće koje moraju biti u središtu djelovanja svih nas - naglasio je predsjednik Sabora u svom priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije