ISPLATIVIJA ZIMA

Koje grijanje odabrati? Ulaganje je veliko, ali ušteda i do 70 posto

Hep Toplinarstvo zapo?elo s uklju?ivanjem grijanja
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
29.09.2024.
u 21:00

Kvalitetna dizalica topline zrak-voda stoji od 3.500 eura, dok sustavi zemlja-voda ili voda-voda počinju od 5.500 eura, a najkvalitetnije prelaze i 10.000 eura.

Dolaskom hladnijeg vremena i isključivanjem klima uređaja, odmah počinjemo razmišljati o paljenju grijanja. Međutim, kako su cijene energenata otišle u nebo, postavlja se ključno pitanje – koji je način grijanja najisplativiji?

Uoči svake zime, ovo pitanje ponovno postaje aktualno, a od 2022. godine, kada je Europska unija raskinula većinu energetskih aranžmana s Rusijom zbog rata u Ukrajini, ono je još važnije, iako su se cijene energenata donekle stabilizirale, potrošači i dalje osjećaju neizvjesnost. Stoga, mnogi se pitaju koji je najbolji način grijanja – plin, struja, drva, peleti ili toplinska energija iz toplana?

Sve više stručnjaka danas preporučuje dizalice topline kao najisplativiji izbor. Ovaj ekološki sustav grijanja koristi obnovljive izvore energije poput vode, zraka ili zemlje, slično kao klima-uređaji. Dizalice topline ne samo da griju, već mogu i hladiti prostor te zagrijavati potrošnu vodu. Osim što su ekološki prihvatljive, ne zahtijevaju dimnjake niti spremište za gorivo, a rade na električnu energiju, piše N1

U usporedbi s drugim načinima grijanja, dizalice topline mogu osigurati do četiri puta više topline za isti novac, uz uštedu do 70%. Vijek trajanja je oko 25 godina. Ipak, njihova veća cijena može odbiti mnoge, iako se investicija dugoročno isplati. Prema portalu Trebam.hr, kvalitetna dizalica topline zrak-voda stoji od 3.500 eura, dok sustavi zemlja-voda ili voda-voda počinju od 5.500 eura, a najkvalitetnije prelaze i 10.000 eura. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira mjere energetske obnove, uključujući dizalice topline, s maksimalnim iznosom subvencije od 10.500 eura ove godine.

VEZANI ČLANCI: 

Hrvoje Šerić, projektni inženjer iz Splita, ističe da prodaja dizalica topline eksponencijalno raste posljednjih godina, ali naglašava važnost dobre izolacije objekta za njihovu učinkovitost. Što je stan veći, dizalica topline postaje isplativija, dok je za manje prostore postavljanje nešto složenije.

Šerić objašnjava da su dizalice topline energetski vrlo učinkovite, s oznakama A++ i A+++. Za jedan kilovat električne energije proizvode 3 do 4 kilovata toplinske energije. Posebno su povoljne za kućanstva koja imaju fotonaponske ćelije jer tada gotovo da nema troškova grijanja. Dizalice topline ne zahtijevaju stalnu pažnju, a troškovi grijanja su značajno manji u usporedbi s konvencionalnim uređajima. Zbog potpore politike i sve većeg prihvaćanja, očekuje se da će u budućnosti postati standard u mnogim kućanstvima.

>>> FOTO Dignut asfalt, uništene plaže i dvorišta. Bujice u Mekoj Dragi ostavila pusoš iza sebe: 'Ovo još nisam doživio'

Hep Toplinarstvo zapo?elo s uklju?ivanjem grijanja
1/14
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije