sastanak u Bruxellesu

Još jedan debakl pregovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Serbian President Vucic, Kosovar PM Kurti and EU foreign policy chief Borrell attend talks in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/Ilustracija
1/3
14.09.2023.
u 19:38

Srbija je bila konstruktivna. Kurti nije želio prihvatiti kompromisni prijedlog EU i sastanak je završen, rekao je Vučić

Još jedan debakl pregovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova u Bruxellesu. Poslije odvojenih sastanaka danas je u Bruxellesu održan trilateralni sastanak predstavnika Srbije i Kosova s predstavnicima Europske unije u okviru nove runde dijaloga. Sudjelovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Albin Kurti, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell te specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak.

– Razgovori su neuspješno završeni u smislu puta ka normalizaciji – rekao je poslije sastanka Vučić. – Kurti nije želio prihvatiti kompromisni prijedlog EU i sastanak je završen. Ima mnogo više incidenata na Kosovu i Metohiji nego ranije, na to smo ukazali. Srbija je bila konstruktivna, vidjet ćemo kako će teći ubuduće. Srbija je prihvatila kompromisni prijedlog EU iako nije lak za nas. Kurti ga nije želio prihvatiti jer je jasno da izbjegava formirati ZSO (zajednicu srpskih općina) i to je bit – dodao je Vučić.

VEZANI ČLANCI:

Borrell je u međuvremenu poručio da je vrijeme da se Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa počne ozbiljno primjenjivati i da će danas biti jasno jesu li strane spremne preuzeti odgovornost.

“Vrijeme je da počnemo ozbiljno primjenjivati Sporazum na putu normalizacije. Danas ćemo vidjeti jesu li spremni preuzeti odgovornost”, napisao je Borrell na platformi X (nekadašnji Twitter).

U fokusu današnje runde dijaloga Srbije i Kosova bili su primjena Sporazuma o putu ka normalizaciji, o čemu su Vučić i Kurti postigli suglasnost u Ohridu 18. ožujka. Sastanak Vučića i Kurtija je njihov prvi susret od početka krize na sjeveru Kosova krajem svibnja.

VEZANI ČLANCI:

Vučić i Kurti posljednji su se put sastali u Bruxellesu 2. svibnja, devet dana nakon izvanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, koje su Srbi bojkotirali. Tijekom te runde dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen prvi nacrt statuta zajednice općina sa srpskom većinom.

Nekoliko tjedana kasnije, 26. svibnja, počela je nova eskalacija sukoba na sjeveru Kosova, kada su novi gradonačelnici općina sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotirali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć pripadnika kosovske policije.

Vučić i Kurti bili su u Bruxellesu i 22. lipnja, u jeku jedne od brojnih kriza na sjeveru Kosova, ali se tada nisu sastali, već su odvojeno razgovarali s Borrellom i Lajčakom. Lajčak je krajem kolovoza razgovarao s Kurtijem na marginama Bledskog strateškog foruma, a s Vučićem u Beogradu. S Kurtijem je ovoga tjedna telefonom razgovarao i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji je potom izjavio da SAD od Kosova i Srbije traži posvećenost konkretnim obvezama iz Sporazuma.

VIDEO Neobična konferencija srpskog predsjednika: Vučić donio košaru iz trgovine

Komentara 6

CR
crocro
07:58 15.09.2023.

Međunarodna zajednica umjesto da sagleda činjenice i stvarnost i omogući priznanje Republike Kosovo, međunarodna zajednica uvijek ide težim putem, kroz bespuća i bez kompasa. A kad-tad će se morati vratiti na pravi put i u realno i stvarno stanje. To je slučaj i sa BiH. mnoge zemlje su priznale RK, pa zar međunarodna zajednica očekuje da će mnoge države pogaziti svoje priznanje. A one koje nisu priznale, to će učiniti. Međunarodna zajednica mora znati kuda vodi formiranje neke zajednice srpskih općina i shvatiti da Kosovo to ne može prihvatiti jer to može dovesti do daljnjeg gubljenja kosovskog teritorija koji je ionako mali. Rijetko kada međunarodni političari pravilno donose odluke jer nisu uopće upućeni u povijest pojedinih zemalja.

RA
Raptor
19:53 14.09.2023.

Kosovo je za Srbiju izgubljeno još 1981. Naravno da će Vučić reći da je Srbija bila Konstruktivna. Što bi drugo rekao? Kurti je u pravu, kakva Zajednica srpskih općina. To bi bila nova "Republika Srpska" na Kosovu. Zapadne zemlje koje još nisu priznale Kosovo trebaju to učiniti i problem će biti riješen.

DU
Deleted user
20:22 14.09.2023.

U Srpskim rudnicima zlata rade Kinezi i Srbi dobiju mrvice ispod stola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije