OGLASIO SE MORH

Još uvijek gori kod Knina: Požar gasi pet protupožarnih aviona, angažirane i kopnene snage HV-a

požar kod Knina
Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica
1/2
16.08.2024.
u 11:45

MORH je pojasnio kako je ovo drugi put tijekom ovogodišnje Protupožarne sezone da su angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske

Pet protupožarnih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, tri Canadaira CL-415 i dva Air Tractora AT-802, od ranih jutarnjih sati zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama gase požar koji je tijekom jučerašnjeg dana buknuo na otvorenom prostoru na području Crvene zemlje kod Knina. Prema informacijama Ministarstva obrane (MORH), požar je još uvijek aktivan, ali nema većih ugroza.

"Na požarište Crvene zemlje sa zadaćom sanacije požarišta upućene su i kopnene snage Hrvatske vojske iz Knina i to jedan protupožarni vod koji uključuje 26 pripadnika i četiri motorna vozila Protupožarnih namjenski organiziranih snaga iz sastava Hrvatske kopnene vojske", istaknuo je MORH te dodao kako je ovo drugi put tijekom ovogodišnje Protupožarne sezone da su angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske. Ranije su Protupožarne namjenski organizirane snage iz Knina bile angažirane u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem na zadaći čuvanja opožarenog područja 30. i 31. srpnja.

Od 11. lipnja do petka 16. kolovoza 2024. godine, nastavlja MORH, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovale su u gašenju 59 požara - 26 na području Splitsko-dalmatinske županije, 14 na području Zadarske županije, 11 na području Šibensko-kninske županije, po tri na području Dubrovačko-neretvanske i Istarske županije te dva u Ličko-senjskoj županiji. Ostvareno je 4.558 letova, izbačeno 22.345 tona vode, prevezena 21 tona tereta te utrošena 12.491 litra pjenila.

"Uz to, izvršena su i 34 protupožarna izviđanja protupožarnim zrakoplovima u županijama priobalja, a tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran devet puta na izviđanju požarišta pri čemu je ostvario devet letova u trajanju od 22 sata i 37 minuta", dodaje MORH. Ove je godine zaprimljen 171 zahtjev Hrvatske vatrogasne zajednice za gašenje i izviđanje protupožarnim avionima. Također, Canadair CL-415 sudjelovao je od 16. do 21. srpnja u gašenju požara u inozemstvu - u Republici Sjevernoj Makedoniji gdje je ostvario ukupno 27 sati naleta i izbacio 615 tona vode.

 

GALERIJA 135 heroja u akciji: Pogledajte nemilosrdnu borbu s velikim požarom kod Solina
požar kod Knina
1/24
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije