štediše

Ljubljanska banka ipak će se rješavati kao sukcesijsko pitanje

Pusić Erjavec (1)
Zeljko Lukunić/PIXSELL
13.02.2013.
u 09:06

Banka za međunarodna poravnanja u Baselu dat će prostor i administraciju, a u sukcesiju bit će uključene samo Hrvatska i Slovenija

Pitanje Ljubljanske banke (LB) najvjerojatnije će se rješavati u sklopu sukcesije. Iako sudionici razgovora u Otočcu na Krki šute, kao i premijeri Hrvatske i Slovenije, takav bi se zaključak dao nametnuti iz neslužbenih informacija kojima raspolažemo. Više puta potvrdili su nam da "nema riječi o poravnanju" te da je riječ "o rješenju koje je bilo na stolu, odnosno o kojem se već razgovaralo u nekom obliku".

>> Pusić i Erjavec složili se oko rješenja za Ljubljansku banku!

>> Milanović o sporu sa Slovenijom: Neće biti ni po našem ni po njihovu

Poštovanje sporazuma

Prvi korak u rješavanju problema bila bi odluka što s tužbama koje su hrvatske banke podigle protiv Ljubljanske banke. Ništa osim povlačenja tužbi slovenskoj strani nije dovoljno. Hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić pred članovima saborskih odbora, govoreći o rješenju, izbjegavala je riječ "povlačenje", koristeći termine poput "staviti na stranu".

To bi bio signal da hrvatska strana mora odlučiti što napraviti u tom slučaju i što Hrvatska dobiva ili gubi takvom odlukom.

Ponovno su nam potvrdili da je okvir rješenja došao od Karla Erjavca, slovenskog ministra vanjskih poslova. Slovenija je LB svrstala u sukcesijsko pitanje i od tog stava ne odustaje. Prije tri godine tadašnji premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor dogovorili su se da je riječ o bilateralnom pitanju koji će se rješavati uz politički okvir i uz poštovanje međunarodnih sporazuma pa i sporazuma o sukcesiji, no tada je napravljen manevar s hrvatske strane, a akcija je bila koordinirana s tadašnjim guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim. Ministar financija Ivan Šuker pisao je Banci za međunarodna poravnanja u Baselu, ali se ona, nakon propalih pregovora o sukcesiji Jugoslavije, proglasila nenadležnom.

Ne žele biti medijator

No, ministrica Vesna Pusić predložila je prije nekoliko mjeseci Erjavcu da ponovno kontaktira s Baselom. Erjavec je pristao, ali je opet kao uvjet naveo povlačenje tužbi. Na svoje pismo nije dobio odgovor iz Zagreba. No, Basel ipak pristaje dati prostorije i administraciju, ali ne želi biti medijator. Ta bi mogućnost, pretpostavlja se, ipak mogla biti iskorištena, s time da u razgovor ne bi ipak bile uključene sve države sljednice, već samo Hrvatska i Slovenija.

Komentara 55

AB
abc1511
09:57 13.02.2013.

Za ulazak Srbije onda će biti potrebno platiti ratnu štetu. Ako mogu Slovenci nas onda možemo i mi druge.

ZJ
zjerko44
10:12 13.02.2013.

ova vlast je postena ne kradu barem oni tako kazu ,zato su sposobni da djele sto nije njihovo znalo se misljenje ministrice i dosta njenih pajdasa u svezi stvaranja drzave Hrvatske a narod glasa za takvu vlast pa cemu sad takvu vlast pa cemu sad cudjenje .................

YU
yututu
09:41 13.02.2013.

"Pregovori" o YU - sukscesiji su propali, slovenci se vataYU za nju ! I sada će se tobože voditi pregovori o sukscesiji, ali samo bilateralno (??) Očito da će i ti "pregovori" propasti,zaklYUčak - tko je jamio, jamio je, osta raja bez svojih para. Jedino rješenje za štediše - udružiti se i zajedno svi tužiti obje države u brisel, jr već postoje primjeri pozitivno riješenih presuda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije