Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski proizvod

Meso fajferice dobilo EU oznaku zaštite izvornosti

storyeditor/2023-12-13/PXL_120414_7591692.jpg
Nina Djurdjevic/PIXSELL
14.12.2023.
u 09:22

Zaštita se temelji na kvaliteti koja je rezultat genetske osnove i ekološkog uzgoja.

Meso crne slavonske svinje dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija, a prenijelo Ministarstvo poljoprivrede. Time je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva "Meso crne slavonske svinje" pokrenula je Poljoprivredno-uslužna zadruga LETA iz Našica. Zaštita se temelji na posebnoj kakvoći mesa koja je rezultat genetske osnove te načina držanja i hranidbe svinja, kao i dobi svinja pri klanju.

Meso crne slavonske svinje ima specifičnu izraženu aromu zbog profila masnih kiselina, što je rezultat tradicionalne hranidbe krmivima proizvedenima na vlastitim gospodarstvima. Zbog velikog obujma kretanja i veće aktivnosti i prokrvljenosti mišića meso crne slavonske svinje odlikuje se tamnijom bojom od mesa klasično utovljenih komercijalnih svinja. Izravna posljedica takvog načina uzgoja je i veća čvrstoća mišićnih vlakana te manja sposobnost otpuštanja mesnog soka.

Termički obrađeno meso crne slavonske svinje odlikuje izražena sočnost i mekoća, što rezultira izrazito mekanom žvakaćom konzistencijom.

VEZANI ČLANCI:

Raspored masti i mesa crnih svinja posve je drukčiji od ostalih pasmina, što pogoduje kvalitetnoj obradi i izradi kvalitetnih proizvoda. Uvjeti u kojima žive ekološki su zdravi jer se kreću po terenu koji nije tretiran. Tako je i s hranom. Prerađevine od mesa crne svinje, osobito trajne kobasice i trajni suhomesnati proizvodi, odlikuju se specifičnim mirisom i okusom. Zato su posebno cijenjene.

Sve je veći broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Slavoniji koja se bave ili se žele baviti proizvodnjom crne slavonske svinje (fajferice). Zbog poticaja njihov je broj u proteklih nekoliko godina udeseterostručen. Meso fajferice zdravije je i kvalitetnije, a zbog ekološkog uzgoja primamljivo je i kupcima u zapadnoj Europi.

Označavanje mesa oznakom izvornosti na razini EU trebalo bi rezultirati još pozitivnijim trendovima u populaciji crne slavonske svinje. Hrvatska sada ima 46 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

VIDEO Mario Radić: Državnim novcem plaćena je kampanja Mosta i HDZ-a

Komentara 1

IV
Ivo123
11:42 14.12.2023.

Predivne zivotinje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije