27.09.2013. u 12:00

Oporba je od vlasti zatražila da odstupi, ponajviše zbog premijerova sukoba s Europskom unijom

Talijanski i hrvatski istražni organi ispituju je li ministar financija Slavko Linić, kako je nedavno posvjedočila (a još 2011. Državnom odvjetništvu prijavila) Mirja Tomas, bivša tajnica direktora Jadranskog pomorskog servisa, na račun u jednoj banci u Trstu primio mito. To je samo jedna od cijeloga niza Linićevih afera, kako navode neki mediji.

Premda je svojim populističkim potezima, kao što je zatvaranje lokala zbog 10 kuna viška u blagajni, stekao određenu naklonost javnosti, on je jedan od najneuspješnijih Milanovićevih ministara, što je više nego očito po katastrofalnom stanju u proračunu i po enormnom zaduživanju u inozemstvu.

Oporba je nakon Milanovićeva obraćanja naciji u Saboru od vlasti zatražila da odstupi, ponajviše zbog premijerova sukoba s Europskom unijom, ali i zbog svekolike politike, u kojoj su Linić i Milanović na čelu razloga zbog kojih kukurikavci više ne zaslužuju voditi zemlju. Nema ministra koji nije neuspješan, a upitan je i moral većine članova Vlade. Ministar Ivan Vrdoljak, nasljednik zatvorenika Radimira Čačića, ničim se ne može pohvaliti – stanje u gospodarstvu nikad nije bilo gore niti se ikad manje investiralo. Tihomir Jakovina uspio je smanjiti sve vrste proizvodnje u poljoprivredi i postići rekorde u uvozu hrane kao nijedan ministar prije njega.

Mjesecima se pisalo o njegovu sukobu interesa, a prije koji dan u svađi s njegovom suprugom iz SDP-a isključena Aleksandra Kolarić je napisala: “Ne živim od politike, a državi sam, za razliku od tvrtke njezina supruga, platila sve poreze”. Otkad je preuzeo dužnost, ministar zdravstva Rajko Ostojić u sukobu je s liječnicima i medicinskim sestrama, osim u vrijeme pauze u kojoj je doživio sramotu na izborima za zagrebačkog gradonačelnika. Drugi Ostojić, Veljko, ministar turizma, zbog sumnji u kriminal, morao je podnijeti ostavku, premda ga je premijer, kao i druge dužnosnike, iz svoje već poslovične sklonosti prijestupnicima, svesrdno štitio.

Treći Ostojić, Ranko, ministar unutarnjih poslova, bio je podstanar u stanu medijskog tajkuna Pavića, što je premijeru također bilo normalno. A i u policiji mu ne nedostaje tragedija i uzbuđenja – od samoubojstva nezadovoljnika do uhićenja branitelja zbog verbalnog delikta.

Zbog sumanutih ideja potpredsjednice Vlade i ministrice Milanke Opačić o izdvajanju zlostavljača iz obitelji udruge koje štite žrtve obiteljskog nasilja u gnjevu je predlažu za Nobelovu nagradu za nestručnost. Inače kao ministrica socijalne politike svoju skrb za sirotinju često demonstrira posjetom najskupljim buticima, u čemu je mediji redovito prate.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog kršenja zakona sa 15.000 kuna kaznilo je ministricu kulture Andreju Zlatar, no gospođa je zanimljiva i po cijelom nizu drugih nepodopština, od kojih je možda najdojmljivija jedna koja će ući u povijest. Zbog sukoba s Milanom Bandićem i Anom Lederer neko je vrijeme HNK u Zagrebu, prvi put otkad ta nacionalna kazališna svetinja postoji, ostavila bez intendanta. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić proslavila se proteklih tjedana tako što je zastupnike svoje stranke prisilila da glasuju za lex Perković, da bi se poslije suprotstavljala Milanoviću i govorila isto što i Viviane Reding, kojoj je prekjučer na poklonstvo išao i jedan od glavnih krivaca za taj zakon i nevolje koje je zbog njega Hrvatska imala s Europskom unijom. I da ne nabrajam do kraja...

Ideš od ministra do ministra i dođeš do zaključka – vodi nas skupina vlastohlepnih, nesposobnih, nemoralnih ljudi, a na čelu im je čovjek koji ih štiti koliko god njihova nevaljalstva bila očita. S takvim ljudima Hrvatskoj nema izlaza, nemoral vlasti može se samo širiti na cijelu zemlju i pretvarati je u sve veći zvjerinjak, u kojem će se međusobno pothranjivati neimaština i otimačina. Najgore je što se ti ljudi sami sebi sviđaju. Krleža je napisao – glupost je samodopadna. No u tome je pokvarenost vlasti nadmašuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije