uskoro novi biskup

Mons. Bogović: Zamolio sam Papu da me pošalje u mirovinu

Mile Bogović
Patrik Macek/PIXSELL
06.08.2014.
u 16:22

Nove biskupe uskoro će dobiti, osim Gospića, biskupije u Krku, Šibeniku, Hvaru i Vojnom ordinarijatu

Biskup gospićko­senjski mons. Mile Bogović poslao je poglavaru Katoličke crkve, papi Franji, pismo s odreknućem od biskupske službe, jer je 7. kolovoza navršio 75 godina i ispunio kanonske uvjete za umirovljenje. ­ U svom odreknuću molim Papu da me razriješi dužnosti što prije.

- U tom trenutku prestat ću biti upravitelj biskupije, ordinarij, te će mi prestati svaka funkcija u Biskupskoj konferenciji, ali biskup ostajem i dalje ­ rekao je Bogović i dodao da je ponosan što je ustrojio jednu novu biskupiju i omogućio da se obnove mnogobrojne u ratu razorene crkve i crkveni objekti. ­ Osjetim ja da slabije vidim, da mi se spava kada ne treba i ne treba mistificirati tu ništa, može čovjek u toj dobi neke poslove i dalje raditi, ali ne na tako zahtjevnoj dužnosti kao što je upravljanje biskupijom. Zato sam preporučio papi Franji da me umirovi što prije pa da Gospićko - senjska biskupija dobije novog biskupa ­ rekao je Bogović. ­ Ne znam koliko će Svetoj Stolici trebati vremena da nađe nasljednika. Što to bude prije, bit će bolje i za mene i za Biskupiju, jer mi je teret godina već sada pretežak za službu upravitelja biskupije – rekao je nedavno za Večernji list mons. Bogović, najavljujući svoje umirovljenje. Nove biskupe uskoro će dobiti, osim Gospića, biskupije u Krku, Šibeniku, Hvaru i Vojnom ordinarijatu.

>>Mile Bogović: Dužni smo obilježiti grobove komunističkih žrtava

Komentara 8

KA
Kalin
22:16 06.08.2014.

Jedan od najvećih hrvatskih biskupa.

Avatar Vinko
Vinko
17:24 06.08.2014.

Već sam skoro 16 godina u mirovini. Kad sam se nešto bezvezno zamjerio direktoru, premjestio me je na niže radno mjesto s pola dotadašnje plaće. Imao sam tada 63 g. i 36 g. radnog staža. Kad sam se zanimao zaza mirovinu, ispalo je da mi je mirovina trebala biti dvaput viša od plaće. Pa, zar sam trebao raditi za pola svoje mirovine ? Inače, i danas bih mogao raditi s punim radnim vremenom na zahtjevnim poslovima. Ali, nitko me ne treba. A, na sreću. niti ja ne trebam drugih. Biskup MIle Bogović, ako je fizički zdrav, mogao bi još puno vrijednoga učiniti za Crkvu i za Hrvate. Nadam se da će, ako bude umirobljen, iskoridtiti svoje vrijeme još korisnije za ono za što se je zalagao u svom životu kao svećenik i kao biskup.

LU
lukabulic
08:42 12.08.2014.

novinar darko pavičić-u -biskup je rimokatolik i to je dokaz da smo mi rimokatolici od uvik zapad-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije