NASTAVAK SUKOBA

Oglasio se MORH: Milanović je poslao vojsku u BiH bez papirologije, spriječili smo skandal

Split: Predsjednik Milanović sudjelovao na 30. obljetnici ustrojavanja HRM
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
01.11.2021.
u 14:09

Takvim postupanjem Ured predsjednika Republike Hrvatske nepotrebno je izložio Hrvatsku vojsku - navodi MORH

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske oglasilo se oko optužbi da je predsjednik Zoran Milanović tražio da se vojska pošalje u BiH. U priopćenju su naveli kako je to istina te kako je trebao poštovati Zakonom o obrani propisanu proceduru. Naime, kako navode, vojska nije imala nalog za službeno putovanje u inozemstvo, za čije je izdavanje za nadležno Ministarstvo obrane.

Ministar obrane Mario Banožić potom je odobrio prelazak granice Republike Hrvatske pripadnicima Oružanih snaga te je, ističe MORH, spriječen međunarodni skandal. Priopćenje MORH-a u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Ured predsjednika Republike Hrvatske 17. ožujka 2021. izvijestio je načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admirala Roberta Hranja kako će Marijan Mareković, posebni savjetnik biti izaslanik Predsjednika Republike na obilježavanju 27. obljetnice razmjene bugojanskih logoraša u Bugojnu u Bosni i Hercegovini.

Također, Ured predsjednika Republike Hrvatske izvijestio je da će u skladu s Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske na tom obilježavanju nazočiti pripadnici Počasno-zaštitne bojne.

Sukladno Zakonu o obrani, članku 69. stavku 5., odluku u tim situacijama odnosno odluku o prelasku granice Republike Hrvatske radi protokolarno – ceremonijalnih aktivnosti te postrojbi razine voda i niže donosi ministar obrane. Prema saznanjima Ministarstva obrane, pripadnici Počasno-zaštitne bojne bili su upućeni prema Bosni i Hercegovini i prije donošenja odluke ministra obrane. Međutim, shvaćeno je da neće moći prijeći granicu Republike Hrvatske bez odluke ministra obrane i bez naloga za službeno putovanje u inozemstvo za čije je izdavanje za međunarodnu aktivnost nadležno Ministarstvo obrane. Takvim postupanjem Ured predsjednika Republike Hrvatske nepotrebno je izložio Hrvatsku vojsku.

Shvativši da se ne može bez odluke ministra obrane provesti zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, pisano se obratio ministru obrane 18. ožujka 2021. i zatražio da se odobri zahtjev predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske za angažiranjem pripadnika Počasno-zaštitne bojne u inozemstvu. U skladu sa svojom zakonskom ovlasti ministar obrane donio je 18. ožujka 2021. Odluku kojom je odobrio prelazak granice Republike Hrvatske pripadnicima Oružanih snaga iz sastava Počasno-zaštitne bojne kako bi s Marijanom Marekovićem sudjelovali na tom obilježavanju u Bosni i Hercegovini.

Ističemo kako za Ministarstvo obrane sudjelovanje Počasno-zaštitne bojne na navedenom obilježavanju nije bilo sporno, međutim Ured predsjednika trebao je poštovati Zakonom o obrani propisanu proceduru.

Ministarstvo obrane donošenjem odluke spriječilo je međunarodni skandal.

Ministarstvo obrane i ovom prigodom ističe da su nadležnosti državnih tijela u području obrane Zakonom o obrani jasno propisane i da je ovakav način postupanja bio neprimjeren. Zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske trebao je biti upućen ministru obrane koji sukladno Zakonu o obrani donosi odluku i zadužuje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga da svojom zapovjedi provede odluku. To je jedino moguće i zakonito postupanje - navode iz MORH-a.

VIDEO Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju obljetnice Trokut Novska

Komentara 132

Avatar dmitarX
dmitarX
14:40 01.11.2021.

Da je ovo Kitarović napravila, bila bi razapeta na trgu bana Jelačića, to je neosporna činjenica. Ostalo sve, više manje. Kod ljevičara (dok nije baš gola borba za vlast, tj. opstanak, kao u slučaju Peđa vs ostatak Partije), zavidna je međulojalnost; pogledajte kako Mesić i Josipović i ostala falanga pravdaju sve poteze Milanovića, ma kako god oni bili krivi i pogrešni. Tako npr. kad je predsjednik Milanović ponizi doktora Sriću i prozove ga kako migolji iz rupe...ovaj mu gotovo kršćanski oprašta njegove uvrede. Pa onda slučaj sa Dalijom Orešković.. Sve u svemu, drže si stranu (čitaj ljestve), jer tako su navikli već 80-90 godina, i samo tako su se uspjeli održati. Napadaju uvijek, i kad su u pravu i u krivu, to je već genetski. Milanovića treba izbaciti iz politike, on je običan agresivac i populist...ništa više.

PV
prcko.vita
15:29 01.11.2021.

Taj nije ni za predsjedika kućnog savjeta kokošinjca.

BL
bluescreen
15:57 01.11.2021.

Opoziv predsjednika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije