U POVODU

Može li Bozanić 'popraviti' medije

08.05.2006.
u 19:18

Mediji su previše površni i trivijalni, nemaju svijest o svojoj odgojnoj ulozi, a i profit često potire novinarsku etiku i profesionalnost. Sve je to protekloga vikenda izrekao kardinal Josip Bozanić u povodu splitske proslave Sv. Dujma i tako nanovo otvorio temu odnosa Crkve i medija, temu o kojoj se raspravlja već godinama. Čini se, međutim, da se svi stalno vrte u istom krugu, bez nekih značajnijih pomaka. Iz Crkve učestalo dolaze ovakva i slična upozorenja, a s druge strane se dobiva dojam da baš i nema prevelike želje da se Crkvu malo bolje upozna, pa čak da je se i prihvati kao ravnopravnog sudionika civilnog društva.

Gledajući na površini, moglo bi se reći da u komunikaciji ima i previše šumova, od kojih jedni druge ne čuju baš najbolje. S crkvene je strane još gotovo nerješiv problem protok informacija, njihove dostupnosti novinarima, pa onda i javnosti, nepovjerenje koje se može osjetiti pri kontaktima s pojedinim crkvenim ljudima, a tu je i kod nekih potpuno nerazumijevanje značenja i uloge medija u suvremenom društvu, a onda i u Crkvi. S druge se pak strane, one medijske, Crkvu najčešće promatra kao jednu u nizu političkih stranaka ili organizacija, a da se i ne pokušava shvatiti njezina bit i poslanje, koje je sasvim drugačije, a onda ni njezinu strukturu, način funkcioniranja... Komunikacija je zasigurno poželjna terapija.

Postoji, međutim, i ono iza medijske scene, a to su interesi i ideološke borbe. Crkva je mnogima smetnja u današnjemu društvu, i ne samo u Hrvatskoj, pa se nerijetko u medijima pojave namjerna podmetanja, izvlače se stvari sa same crkvene margine koje bi trebale kao biti odraz stanja i života cijele Crkve, a sve u cilju da se samu Crkvu i njezine ljude što više diskreditira, marginalizira i da se njezin utjecaj u društvu svede na minimum. U tom kontekstu onda treba i sagledati crkvenu inicijativu da se provede lustracija u njoj, ali i izvan nje.

Crkveni je vrh, naime, zaključio da nekadašnje tajne jugoslavenske policijske strukture ne da nisu eliminirane, nego su sve dominantnije u medijima, financijama i gospodarstvu te uopće nisu pokazale spremnost da se transformiraju u demokratske okvire. Lustracija se ne odnosi isključivo na sječu starih glava. Njezin je prvenstveni smisao ukidanje totalitarističko-komunističkih standarda koji još dobrim dijelom vladaju Hrvatskom. Crkva im se ne samo odupire nego se i aktivno bori protiv. Zato i smeta. Jer ona je za novi sustav vrijednosti, za drugačiju kulturnu svijest. Hoće li je još tko podržati?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije