SEZONA KESTENJA

Na Sljemenu izletnici u potrazi za kestenjem

01.10.2001.
u 00:00

* Poznato su zagrebačko izletište jučer pohodili mladi, stari, opatice i tenisačica Iva Majoli s društvom

Iako je jučer bilo prohladno i tmurno, mnogi su Zagrepčani otišli iz gradske vreve. Zaljubljenici u prirodu uživali su u ljepotama Medvednice koja je izletnike mamila svježim zrakom. Jesenski ugođaj uvukao se u svaki kutak, pa je osim planinara, na obronke privukla i mnoge izletnike koji su strpljivo istraživali šumski teren u potrazi za kestenima.

Mnogobrojna izletišta bila su puna, a odmor i okrjepu u Puntijarki potražili su vjerojatno najstariji planinari. Osamdesettrogodišnja Marica već godinama svake nedjelje špancira na Sljeme, a to je najbolji recept za dugovječnost i vitalnost.

- Na vrh smo se uputili žičarom, a dalje smo pješačili. Na nedjeljni izlet odlazim s prijateljicama koje su moje vršnjakinje, a svaki put obavezno svratimo do Puntijarke pa priuštimo objed, makar sljedeći dan, zbog malih mirovina, morale jesti žgance - objasnila je Marica. U šali je dodala da ona i prijateljice zajedno imaju 250 godina.

Na Vidikovcu zatekli smo i poznatu tenisačicu Ivu Majoli koja je slobodno vrijeme odlučila provesti u društvu s dečkom Marom Srezovićem i prijateljima koji su dobro raspoloženi uživali u pogledu na zagrebačku panoramu. Prirodnim blagodatima nisu mogle odoljeti ni đakovačke opatice koje su pohitale vidjeti Gospu Sljemensku.

- U Zagreb smo stigle iz Đakova, u kojem radimo u vrtiću Sunčevu sjaju nazaretskom, a kako se upravo vraćamo s hodočašća i stručnog skupa, odlučile smo se prošetati i udahnuti malo svježeg zraka - užurbano je rekla jedna od opatica, a prolaznici su znatiželjno promatrali neobične izletnice.

Sljemenski su ugostitelji slabiju posjećenost izletiša i restauracija objasnili kišovitim i hladnijim vremenom. Tek nekolicina automobila bila je parkirana ispred Hunjke, no neki su skupu hranu iz restauracija odlučili zamijeniti za objed na livadi ili roštilj.

Dok je na obližnjoj livadi odzvanjao cik zaigrane djece, obitelji Danilov i Stašević pripremile su pravu gozbu. Na trpezi je bilo petnaestak vrsta jela iz domaće kuhinje, za čiju je pripremu Gordana Danilov utrošila nekoliko sati.

- Pripremila sam omiljene specijalitete koje obožavaju djeca: francusku salatu, pohano meso i tikvice te kolač od sira. Došli smo brati kestene, no nismo našli niti jednog. Međutim, imamo dovoljno hrane pa se nitko zbog toga nije rastužio. Odlučili smo pobjeći od kućanskih poslova u prirodu, a nadam se da će mi svekrva izglačati rublje dok mi uživamo - šaljivo je rekla G. Danilov, koja je sa suprugom i četvero djece te prijateljima odlučila provesti cijeli dan na Sljemenu.

R. Vukadin

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije