rasprava o kipu

Nadbiskup Puljić o Gospi u zadarskoj školi: To je hrabar čin ravnatelja!

Želimir Puljić
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/2
24.09.2014.
u 16:00

– Ako se križeve, kipove i kapelice može postavljati po raskrižjima gradova i sela, ne vidim smetnje da se isti kipovi i križevi postavljaju i u dvorane tvornica, škola, bolnica i učilišta – kaže nadbiskup Puljić

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić na stranicama Nadbiskupije javno odgovarajući na novinarska pitanja objavio je svoj stav o postavljanju Gospina kipa pokraj vjeronaučne učionice u OŠ Šime Budinića u Zadru.

U uvodu je o postavljanju vjerskih obilježja u školi naveo: – Ljudi nose prstenje, lance, križeve i broševe kojima prenose neki stav ljudima oko sebe. I nikome ne pada na pamet pitati ili problematizirati zašto to nose. Ako se križeve, kipove i kapelice može postavljati po raskrižjima gradova i sela, ne vidim smetnje da se isti kipovi i križevi postavljaju i u dvorane tvornica, škola, bolnica i učilišta. Istina, komunističko razdoblje progona vjere i svega što je vjerom mirisalo, ostavilo je dubokog traga u dušama ljudi. Sloboda i demokracija, međutim, pružaju mogućnost javnog iskazivanja vlastitih uvjerenja. Jasno, uvijek s dozom obzirnosti i razvijenim osjećajem za različitost i toleranciju – istaknuo je Puljić koji drži da vjeronauk  nije ''nametnut'' u školskom sustavu, nego je izborni predmet, ali kada se vjeronauk izabere, postaje obvezatan i jednakopravan svim drugim školskim predmetima.

– Biranje vjeronauka ne potiče nikakvu diskriminaciju. Naprotiv, oni koji pohađaju taj predmet bivaju poučavani o potrebi i važnosti snošljivosti i uvažavanju različitosti – tvrdi zadarski nadbiskup ističući da  kultura vjere promiče kulturu dijaloga te da postavljanje Gospina kipa u prostorijama škole, uz učionicu za vjeronauk, nije nečiji hir, nego javni čin vjerničke hrabrosti, priznanja i zahvalnosti Gospi.

– Njezinu su krunicu nosili oko vrata naši branitelji u nedavnom Domovinskom ratu i vjerovali su u njezin moćni zagovor. I nisu se prevarili, niti razočarali – odgovorio je Puljić pozitivno komentirajući jedinstven slučaj postavljanja kipa Gospe u zadarskoj školi Šime Budinića.

– Nazvao bih to hrabrim činom ravnatelja i njegovih suradnika koji su za to dali suglasnost. Oni su procijenili da to neće škoditi odgoju, nego biti poticaj za veću snošljivost i uvažavanje drugih. Ne bih, međutim, podržao postavljanje kipa ako bi to vrijeđalo učitelje, njihove đake i roditelje koji svoju djecu povjeravaju odgojiteljima i učiteljima – zaključio je Puljić.

>>'Postavljanje Gospina kipa u školu krši Ustav RH'

>>'Kip Gospe u zadarskoj školi nije problem'

Komentara 41

LI
livoguza2
16:42 24.09.2014.

Neznalice, nerazumnici i bezbožnici bi skočili na zadnje noge i tražili krv da je ravnatelj u školu stavio i Michelangelovu Rimsku Pietu. Oni ne priznaju ničije umjetničko djelo ukoliko mu tema nije Tito ili Boško Buha. Nije im smetao onaj plakat Gospe "lezbijske" na još javnijem mjestu nego je škola. A što bi sve učinili Gospini mrzitelji, lako je vidjeti u temi dana na portalu jednog dalmatinskog dnevnog lista. Lp.

KL
klimpklamp
18:28 24.09.2014.

kakve sad veze branitelji imaju s ovim slučajem?.............. Svašta su 90-ih branitelji nosili oko vrata... Kalašnjikove, bombe, tromblone i slično, pa ne znam baš kako bi bilo kada bi dopustili da se to nosi i po školama...

RI
rizanaulju
17:07 24.09.2014.

vjeronauk je rasadnik lažnih,.................... . izmišljenih podataka, gdje se djeci puni glava nepotrebnim cinjenicama o nikad postojecim likovima. Stavimo na stranu financijski problem i sagledajmo onaj ljudski. Zar je normalo da se djecu u školama uci nepostojeca povijest, izmišljena prijeje 3000 godina, koja danas služi samo zatupljivanju djece u svrhu punjenja crkava. .................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije