Razredni odjeli

Najviše dva mješovita razreda u šest međimurskih osnovnih škola

'23.04.2010., Cakovec- Dogovor o razrednim odjeljenjima u skolama gdje ima romskih ucenika. ILUSTRACIJA. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
23.04.2010.
u 15:10

Ministarstvo nije zadovoljno prijedlogom Međimurske županije i škola, no nije predložilo svoje rješenje problema u šest osnovnih škola

U međimurskim školama u kojima će se u prvi razred upisati veći broj učenika romske nacionalnosti, razredni odjeli sastavit će se tako da jedan ili dva budu mješovita i da Romi u njima budu u manjini. Glavni kriterij za sastavljanje odjela u tih šest škola bit će poznavanje hrvatskog jezika, a učenici koji ne budu mogli normalno pratiti nastavu, radit će po posebnom nastavnom programu. Zaključak je to niza sastanaka županijskog čelništva s ravnateljima osnovnih škola, načelnicima, inspekcijskim službama, Uredom državne uprave i policijom. Nakon presude Europskog suda za ljudska prava o segregaciji djece u dvjema međimurskim školama, potaknuta je rasprava o tome kako formirati odjele da i Romi i Hrvati budu zadovoljni te da se izbjegnu nove tužbe. 

- Presuda nije donesen protiv pojedinih škola ili Međimurske županije, već protiv Hrvatske, a upravo ona, odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta to pitanje mora riješiti - ističe župan Ivan Perhoč. U škole u kojima su i romska djeca, na jesen će se upisati 317 prvašića, od kojih 187 romske nacionalnosti. U Macincu je 76 posto Roma, u Kuršancu 68, Orehovici 80... Ministarstvo nije zadovoljno predloženim rješenjem prema kojem bi, na primjer, u OŠ Macinec bio jedan mješoviti razred s hrvatskom i romskom djecom te dva samo romska razreda, ili u Kuršancu, u kojeme se planiraju dva mješovita i tri romska razreda. No, ministarstvo nije predložilo drugo rješenje, a delegacija iz Međimurja nije ni uspjela doći do ministra Radovana Fuchsa.  

- Unatoč tome što su pozvani i ministar i državna tajnica za školstvo, na sastanke nisu došli, što se može shvatiti kao signal da problem ne shvaćaju ozbiljno. Probleme treba rješavati na terenu, a ne u kancelarijama - kaže župan. Zaključeno je da je jedino dugoročno rješenje uvođenje obavezne predškole za romsku djecu i organizacija cjelodnevnog boravka u školama, gdje bi se posebna pažnja posvetila njihovu odgoju.

Romi osim prava imaju i obveze, koje ne ispunjavaju, a Vlada im to tolerira, što pobuđuje opravdani bunt u ostalih građana, istaknuto je. Dokaz je i peticija s tisuću potpisa mještana koji traže da se razredni odjeli u Osnovnoj školi Macinec formiraju tako da u njima sjedi barem podjednak broj Roma i Hrvata jer će u protivnom ispisati djecu i upisati ih u okolne škole! Predstavnik potpisnika peticije Željko Kofjač zadovoljan je prijedlogom škole da svi odjeli ne budu miješani.

- Trebalo bi tako biti od prvog razreda i nadalje - kaže. Svi zaključci upućeni su hrvatskoj Vladi i Agenciji za odgoj i obrazovanje, od kojih se očekuje odgovor na zahtjeve i prijedloge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije