SUMNJE U KORUPCIJU

Nova akcija EPPO-a: Riječka afera s izgradnjom sortirnice pod istragom

Sortirnica u Mihačevoj Dragi izgrađena je prije godinu dana, ali nikad nije počela raditi
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
21.10.2024.
u 10:31

Službene osobe se terete da su iskoristile svoj položaj kako bi dodijelile posao oko izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi jednom trgovačkom društvu, po uvećanim cijenama.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv četiri osobe, od kojih su dvije službene osobe Grada Rijeke, a jedna direktorica komunalnog poduzeća i jednog trgovačkog društva. Službene osobe se terete da su iskoristile svoj položaj kako bi dodijelile posao oko izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi jednom trgovačkom društvu, po uvećanim cijenama.

Prema informacijama iz istrage, dvije službene osobe Grada Rijeke, Irena Miličević, bivša pročelnica za komunalni sustav, i Eddy Ropac, savjetnik za kapitalne investicije, zajedno s Jasnom Kukuljan, donedavnom direktoricom KD Čistoća Rijeka, manipulirale su postupcima dvaju pozivnih natječaja kako bi se u privilegirani položaj stavilo trgovačko društvo Tehnix, čiji je vlasnik Darko Žagar. Ukupna vrijednost projekta bila je 3,6 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima Kohezijskog fonda EU-a, kojima je pokriveno 85% prihvatljivih troškova.

Istraga je pokazala, kao što je objavljeno prošle godine, da je optuženo društvo imalo povlašten pristup procesu nabave te da je neosnovano uvećalo svoje cijene za najmanje 300.000 eura. U izvještaju se također navodi da su, unatoč internim upozorenjima o nepravilnostima, službene osobe omogućile odabir tog društva, čime je nanesena značajna šteta proračunu Unije i državnom proračunu.

Podsjetimo, prošle godine hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je trebao nadzirati njegovu provedbu nije našao nikakve nepravilnosti, no danas je europsko tužiteljstvo zbog sumnji u milijunske malverzacije podiglo optužnice. Istraga se nastavila nakon što su prošle godine ispitani svi svjedoci i nakon što su iz istražnog zatvora na slobodu pušteni svi okrivljeni.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Makbe
11:58 21.10.2024.

Očekivano, ni riječi o stranci kojoj pripadaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije