VATIKAN U ČETVRTAK O MEĐUGORJU

Očekuje li se nakon 43 godine priznanje međugorskog fenomena?

Hodočasnici iz cijeloga svijeta pristižu u Međugorje na godišnjicu ukazanja
Foto: Denis Kapetanović /PIXSELL
1/4
16.09.2024.
u 20:31

Budući da je Dikasterij za nauk vjere, kojemu je na čelu kardinal Fernandez, u posljednje vrijeme tj. nakon donošenja novih normi za priznanje ukazanja u svibnju, izdao niz „nihil obstata“ za ukazanja koja su se događala diljem svijeta, očekuj se da bi i Međugorje moglo dobiti taj najviši status.

Vatikan će u četvrtak objaviti službeni stav Crkve o međugorskom fenomenu. Najavljeno je to danas na službenim vatikanskim stranicama, gdje se navodi kako će u četvrtak u 11,30 sati konferenciju za novinare u dvorani sv. Pia X o „duhovnom iskustvu Međugorja“ održati prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Víctor Manuel Fernández, tajnik Doktrinalnog odjela istog diktasterija mons. Armando Matteo te prefekt Dikasterija vatikanskih komunikacija Andrea Tornielli.

Prema mišljenju mnogih, međugorski fenomen trebao bi dobiti „zeleno svjetlo“ s najviše crkvene razine. Odnosno, status „nihil obstat“ prema najnovijim vatikanskim normama za priznanje ukazanja, koji određuje da se „bez izražavanja ikakve sigurnosti o nadnaravnoj autentičnosti samog fenomena, priznaju se mnogi znakovi djelovanja Duha Svetoga 'usred' određenog duhovnog iskustva, a ne postoje aspekti koji su posebno kritični ili rizični, barem ne do sada.“ Ili sljedeći ispod njega pod nazivom „prae oculis habeatur“, koji kazuje da „premda su prepoznati važni pozitivni znakovi, također se uočavaju neki aspekti zbunjenosti ili potencijalni rizici koji zahtijevaju od dijecezanskog biskupa da se uključi u pažljivo razlučivanje i dijalog s primateljima određenog duhovnog iskustva.“

VEZANI ČLANCI

Budući da je Dikasterij za nauk vjere, kojemu je na čelu kardinal Fernandez, u posljednje vrijeme tj. nakon donošenja novih normi za priznanje ukazanja u svibnju, izdao niz „nihil obstata“ za ukazanja koja su se događala diljem svijeta, očekuj se da bi i Međugorje moglo dobiti taj najviši status. Njime se, kao što je u spomenutim slučajevima riječ, nije određivao stav Crkve o samim ukazanjima, nego o njihovim duhovnim plodovima, koje je papa Franjo uveo kao ključni kriterij za procjenu ovoga fenomena. Upravo zbog toga, papa Franjo poslao je u Međugorje 2018. svojega apostolskog vizitatora mons. Henryka Hosera da uime Svete Stolice upravlja župom Međugorje, a kojega je naslijedio sadašnji vizitator mons. Aldo Cavalli.

VIDEO Vjernici okupljeni na Mladifestu zapjevali uz zvuk violine

Ključne riječi

Komentara 51

GM
gmižić
22:28 16.09.2024.

Koju metodologiju ta družba pompoznog naziva koristi kao i konkretne podatke da bi došla do rezultata koje hoće objaviti? Očito se radi o nekim novim fizikalnim zakonima s kojima je samo ta družba upoznata.

UL
ulica
00:15 17.09.2024.

naravno da ne ! jer što se u laži, iz laži i za laž rodilo ne može biti na božjem putu ma kako se zaogrtalo u svetačke halje i teološke autoritete.

DE
degenija16
12:14 17.09.2024.

Gospa je naša mati, Kraljica Hrvata, a to boli levake.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije