AUTOCESTA

Od Zadra do Zagreba za tri sata

27.04.2003.
u 00:00

Cijene nekretnina rastu više od 20 posto, a Elektra priključuje dnevno i po 15-ak objekata za turizam

Blagodati autoceste Zagreb - Split prvi će osjetiti Zadrani do kojih će hrvatska "cesta života" doći već za dva mjeseca odnosno 30. lipnja.

Zadrani stoga s nestrpljenjem broje preostale dane do dolaska te prometnice kojom će konačno u potpunosti biti integrirani u prometni sustav Hrvatske, a već ove godine vožnja od Zagreba do Zadra bit će skraćena za oko sat vremena odnosno trajat će oko tri sata.

Kada autocesta za nešto više od dvije godine dođe do Splita, Zadrani će završiti nekoliko započetih projekata koji će centru sjeverne Dalmacije omogućiti donedavno neslućeni razvoj, a Zadrani si već tepaju kako će ponovno postati glavni grad Dalmacije.

Naime, 2005. godine bit će, kako se najavljuje, završen projekt izgradnje i uređenja trajektne luke Gaženice koja je dobila i državnu potporu, a koja će naposljetku postati polazna hrvatska točka buduće autoceste Ancona - Zagreb.

Jer, susjedi Talijani već neko vrijeme, nakon spoznaje da će Zadar biti spojen na autocestu, pokazuju interes da svojom robom velikim trajektima preko Ancone i Zadra opskrbe tržište srednje i istočne Europe.

Zbog činjenice da su Ancona i Zadar dvije najbliže točke jadranskih obala roba iz Italije mogla bi do Zagreba autocestom stizati već za šest ili sedam sati odnosno za desetak i nešto više sati do glavnih gradova susjednih zemalja.

Autocesta je već i uoči puštanja u promet prouzročila poremećaj cijena nekretnina u Zadru odnosno nekretnine su poskupjele čak za dvadesetak posto. Štoviše, prodaja stanova, ali i građevinskih parcela uz more i autocestu trenutno je stala jer u Zadarskoj županiji očekuju još vrtoglaviji rast cijena.

Cijena četvornog metra stana u elitnim dijelovima Zadra penje se prema 1500 eura, a četvorni metar zemlje uz more i do 150 eura. Cijena zemljišta uz autocestu još uvijek je doduše višestruko manja, no i tu se očekuje sličan efekt.

Dakako, autocesta će Zadru blagodati donijeti napose u turizmu, a ove godine se očekuje da će stići puno više turista nego lani, kada su u Zadarskoj županiji ostvarili gotovo milijun noćenja.

Ova predviđanja potvrđuju i nedavno iznesene brojke Hrvatske elektroprivrede, koja je samo u prošloj godini u Zadarskoj županiji priključila novih 3850 objekta, što je više od deset objekata dnevno.

Riječ je mahom o turističkim objektima odnosno apartmanima, a Nikola Delavia, direktor zadarske Elektre, jučer nam je rekao kako je ove godine broj priključenih objekata i veći.

- Kada uračunamo broj radnih dana, dolazimo do zaključka da je prošle godine Elektra dnevno priključivala 15-tak objekata.

Ove godine priključujemo i do dvadesetak objekata, uglavnom turističkih - rekao nam je Delavia.

Frane Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije