OSTAJEM TU

Odbio ponudu socijalne radnice, i dalje će živjeti na kolodvoru

željko njegovan (1)
Ivica Galović/Pixsell
30.03.2012.
u 19:05

Bilo bi mi to doživotno ropstvo, kaže Ž. Njegovan kojega je nakon objave članka u Večernjaku posjetila socijalna radnica

Nakon teksta u Večernjem listu, 50-godišnjeg Željka Njegovana iz Slavonskog Broda, hrvatskog branitelja i teškog invalida koji već osam mjeseci živi na željezničkom kolodvoru, posjetila je socijalna radnica, i to nakon poziva Ministarstva branitelja upućenoj njezinoj ustanovi.

– Pitala me je što da rade sa mnom. Ponudila mi je potpisivanje ugovora o trajnom udomiteljstvu izvan Brodsko-posavske županije, na što nisam mogao pristati jer bi to za mene značilo doživotno ropstvo – kaže Njegovan.

Prema njegovim riječima, potpisivanjem ponuđenog ugovora udomitelj bi u zamjenu za uzdržavanje preuzeo njegov račun, mirovinu i svu imovinu, pa čak i nasljedstvo. Dodaje i kako su socijalne službe poslale prijedlog psihijatrijskoj bolnici da ga se odvede na sudsko vještačenje i proglasi radno nesposobnim, kako bi mu potom dodijelili trajnog skrbnika ili udomitelja. Željko se, međutim, nada kako će se jednog dana vratiti u obiteljsku kuću koju će naslijediti od oca koji ga je iz nje istjerao. Jedino što sada želi jest ponovno stati na noge. – Liječnik mi je rekao da ću uz pomoć ortopedskog pomagala opet prohodati. Smatram se dovoljno zdravim i sposobnim da mogu vladati sobom i raspolagati svojim sredstvima, kada ih dobijem. Jer, ovo što sada primam nije mirovina nego socijalna pomoć. Dok se moj status ne riješi, ostajem na kolodvoru – kategoričan je Željko.

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kažu da polovicu svoje mirovine Njegovan prima po osnovu ratne, a ostatak po osnovu civilne invalidnosti. Dodali su kako on u ratu nije stekao nikakav čin i nema status dragovoljca, nego mobiliziranog vojnika.

– Željkova su prava regulirana zakonom i on prima minimalnu braniteljsku mirovinu, koja bi bez zaštitnog dodatka bila još manja nego što je sada – kaže Filip Dujmović iz HZMO-a.

Ključne riječi

Komentara 25

AL
alapača
19:21 30.03.2012.

zar još postoji podjela na branitelje dragovoljce i mobilizirane?! već je i podjela invalida na ratne- vojne i civilne fujasta. a ovi socijalci: dospiješ u težak socijalni položaj i već te tretiraju kao osobu bez mozga, pretvaraju u udomiteljevog štićenikaka i oduzimaju osnovnu slobodu.

BO
bomba
23:07 30.03.2012.

Kakva je razlika između dragovoljca i mobiliziranog vojnika? Po meni dragovoljac je sam stao u obranu svoje domovine i kao takav ne bi trebao tražiti od države oštetu. Mobilizirani vojnik je dobio poziv od države da stane u obranu svojeje domovine i ako se ne odazove smatra se dezerterom, a dužnost je svakog građanina odazvati se. On se odazvao i ima vojnu invalidnost i kao takva bi trebala biti veća od dragovoljnog vojnika. Dragovoljci su čak imali i veće plaće od mobiliziranih. nema to veze ali po meni ne bi smjelo biti razlike u invalidnosti u ove dvije kategorije a ako je mora biti onda treba biti obrnuto.

Avatar antuntun55
antuntun55
20:08 30.03.2012.

plan 21 na djelu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije