PROMO

Općina Višnjan uređuje Spomen park svojim narodnim herojima

Općina Višnjan
Foto: Općina Višnjan
1/4
23.08.2024.
u 14:19

Općina Višnjan na Tičanu uređuje Spomen park dostojan narodnih heroja svoga kraja koji će biti otvoren 11. rujna ove godine.

Spomen-park Narodnooslobodilačke borbe od posebnog je značaja za društveno-povijesno vrednovanje pogibije 84 stanovnika Općine Višnjan i okolice tijekom Drugog svjetskog rata. Spomen park se gradi na originalnom mjestu bitke kako bi se odala počast onima koji su svoje živote dali za očuvanje suvereniteta Istre i Hrvatske. 

“80 godina nakon ratne tragedije našeg kraja, s posebnom pažnjom i pijetetom integriramo spomen-područje u prostor naše općine kako bi postalo trajni izvor inspiracije i ponosa za buduće generacije, potičući ih na očuvanje kulturno-društvenih vrijednosti”, naglasio je Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan. 

Angelo Mattich načelnik Općine Višnjan i Arduino Matošević predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Poreč u obilasku Spomen parka koji se uređuje
Foto: Općina Višnjan

Poseban značaj u Spomen-parku daje se spomeniku narodnog heroja Narodnooslobodilačke borbe Joži Šuranu, koji je rođen 5. travnja 1890. u selu Smolici, Višnjan, a mučki je pogubljen od nacifašista 29. travnja 1944. godine. Narodni heroj organizirao je i vodio akciju otpora na Tičanu, stoga mu pripada središnje mjesto u Spomen-parku Narodnooslobodilačke borbe.

Zato će 27. kolovoza Šuranov spomenik biti premješten s Trga slobode u Višnjanu, u Spomen park Narodnooslobodilačke borbe na Tičanu, a u skladu s Odlukom Udruge antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Poreč koju vodi Arduino Matošević i Odlukom Općinskog vijeća Općine Višnjan o premještanju spomenika narodnog heroja Jože Šurana i postavljanju spomen-ploče na mjestu pogibije.

Foto: Općina Višnjan

Uređenjem Spomen-parka generacijama koje dolaze treba prenijeti dio prošlosti na primjeren način, a događaj krvave bitke Narodnooslobodilačke borbe na Tičanu doprinio je stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

„Na današnji dan kada Hrvatska, kao punopravna članica velike europske obitelji, obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima dužnost nam je da iz Općine Višnjan pošaljemo podsjetnik za sve naše pale borce. Samo zajednički možemo očuvati tradiciju i povijesne činjenice kako bi buduće generacije mogle učiti iz njih, gradeći zajedništvo na osnovama demokracije i poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda.“ - zaključio je Mattich pozivajući sumještane te građanke i građane Republike Hrvatske da se 11. rujna priključe otvorenju Spomen parka dostojnog narodnih heroja Višnjana koji su nesebično dali svoj život za Domovinu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije