EU izbori

Orban i Salvini najveći pobjednici među populistima: Ovo je mandat protiv migranata

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.05.2019.
u 21:27

Velik uspjeh u redovima pučana ostvarila je stranka austrijskog premijera Sebastiana Kurza (skok s 5 na 7 mjesta u EP-u), a neuspjeh stranka njemačke kancelarke CDU, zajedno s Weberovim CSU-om (pad s 34 na 29)

U redovima Europske pučke stranke najveći dobitnici su Grci iz Nove demokracije, koji su povećali broj mandata u EP-u s 5 na 9, a njihov je politički uspjeh na ovim izborima odmah potaknuo premijera i šefa poražene radikalno lijeve Syrize Alexisa Tsiprasa da raspiše izvanredne izbore za grčki parlament.

Debakl SPD-a

Među velikim gubitnicima unutar EPP-a talijanska je Forza Italia, stranka Silvija Berlusconija, koji je ove izbore pokušao iskoristiti za povratak na političku scenu, ali uzalud: Forza je pala s 13 na 7 europarlamentaraca.

Velik uspjeh u redovima pučana ostvarila je stranka austrijskog premijera Sebastiana Kurza (skok s 5 na 7 mjesta u EP-u), a neuspjeh stranka njemačke kancelarke CDU, zajedno s Weberovim CSU-om (pad s 34 na 29). Mađarski Fidesz, stranka Viktora Orbána, trenutačno suspendirana iz EPP-a, povećala je broj europarlamentaraca s 12 na 13. Orban je u izbornoj noći rekao da natpolovičnu potporu mađarskih birača (56 posto) doživljava kao zadaću da “zaustavimo imigracije diljem Europe, branimo Europu nacija i branimo kršćansku kulturu u Europi”.

U redovima socijalista i demokrata, među najvećim gubitnicima je njemački SPD, koji je pao s 27 na 16 zastupnika. Talijanska stranka PD pala je s 31 na 18 zastupnika, ali zapravo je popravila rejting u usporedbi s posljednjim nacionalnim izborima u Italiji, tako da se oporavljaju. U Italiji, Liga na čelu s Matteom Salvinijem skočila je s 5 mandata u prošlom sazivu EP-a na 28 u novom.

Trijumf Muscata na Malti

U taboru socijalista velik uspjeh zabilježen je na Malti, gdje je laburistička stranka premijera Josepha Muscata pobijedila s najvećom razlikom u povijesti (55,9 posto glasova, 4 mjesta u EP-u). I utjecaj hrvatskog SDP-a u klubu socijaldemokrata u EP-u mogao bi biti snažniji jer 4 SDP-ova mandata u novom sazivu dvostruko je više od 2 u prošlom.

Klub zelenih narastao je ponajprije zahvaljujući uspjehu njemačkih zelenih, koji su povećali broj mjesta u EP-u s 11 na 20. Ali i francuskih zelenih, koji su skočili sa 6 na 12 mjesta. U Velikoj Britaniji, euroskeptik Nigel Farage s novom strankom Brexit Party osvojio je 32 posto glasova ili 29 mjesta u EP-u, ali velik skok u broju mandata (s 1 na 16) zabilježili su i snažno proeuropski raspoloženi Liberalni 
demokrati.

Komentara 11

RI
rimac444
22:17 28.05.2019.

Orban je proveo lustraciju, komunističke zločince i njihovu partiju zgazio, sterilizirao komunjarske medije. To je ono što Hrvatska nije napravila, a bez toga nema nade ni budućnosti.

DU
Deleted user
08:50 29.05.2019.

Tja, kah se more. Obraban Viki afirmira Mađarsku i njezine interese gdje god stigne i tako izaziva bijes ali i poštovanje eunijskih birokrata, a naš vrli Andrjuša P. kod tih istih biorokrata kuhan je i pečen i samo što im liže pete, zbog čega se EU u Hrvatskoj doživljava kao omražena pa čak i neprijateljska sila. Ispada da je Orban Viki kreativan u korist Mađarske, a Andrjuša P. "kooperativan" tko zana za čiji račun (valjda ponajprije za svoj).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije