STRANA STUDIJA

Osijek je najbolji '15-minutni' grad u regiji, evo što to znači

Pogled iz zraka na turnir PRO 3x3 održan u Osijeku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/8
27.09.2024.
u 13:40

Rad polazi od koncepta 15-minutnog grada, a koji predlaže da urbana područja mogu funkcionirati učinkovitije, pravednije i održivije kada su osnovni sadržaji i usluge dostupni unutar 15 minuta hoda ili vožnje biciklom

Osijek je najbolji "15-minutni grad" u Hrvatskoj, ali i regiji. Pokazala je to nedavna studija "Univerzalni okvir za uključive 15-minutne gradove" koju je objavio Sony Computer Science Laboratories iz Rima. Analizirano je čak 10.000 gradova diljem svijeta. Rad polazi od koncepta 15-minutnog grada, a koji predlaže da urbana područja mogu funkcionirati učinkovitije, pravednije i održivije kada su osnovni sadržaji i usluge dostupni unutar 15 minuta hoda ili vožnje biciklom.

Šest hrvatskih gradova

Od šest promatranih hrvatskih gradova, najbolje stoji Osijek, kojega njegovi stanovnici često opisuju kao "grad po mjeri čovjeka". Osječanima su vitalne usluge i osnovni sadržaji dostupni unutar 11 minuta šetnje i pet minuta bicikliranja. 

Najbliži su mu Zagreb i Zadar, s 14 minuta hoda i šest minuta biciklom. Slijede Zadar s omjerom 15 prema sedam i Split sa 16 naspram sedam. Što se tiče Slavonskog Broda, govorimo o 17 minuta hoda i sedam minuta bicikliranja. Usporedbe radi, Ljubljana ima isti rezultat kao i Zagreb i Zadar, dok su stanovnicima Milana osnovne usluge dostupne na impresivnih sedam minuta hoda te četiri minute bicikliranja. Što se Munchena tiče, govorimo o osam i četiri minute.

>>> FOTO Možete li odgonetnuti gdje se nalazimo ako imena mjesta prevedemo na engleski?

Pogled iz zraka na turnir PRO 3x3 održan u Osijeku
1/29

Unatoč njegovim nedvojbenim zaslugama u poticanju rasprave o novoj organizaciji gradova, "15-minutni grad" ne može se svugdje primijeniti, a sama njegova definicija izaziva nekoliko nedoumica. Studija se, stoga, bavi izvedivošću i praktičnošću tog modela u gradovima diljem svijeta i pruža svjetsku kvantifikaciju koliko su oni blizu ideala "15-minutnog grada". Mjereći vremena pristupačnosti resursima i uslugama, otkrili su "snažnu heterogenost pristupačnosti unutar i između gradova", pri čemu ključnu ulogu igra lokalna gustoća naseljenosti.

Brojne prednosti

Studija će pomoći, vjeruju autori, u boljem razumijevanju gradova u kojima živimo, složenih problema s kojima se građani susreću, kao i mogućih rješenja. No, važno je, ističu, i razumjeti da su gradovi različiti jedni od drugih i trebaju rješenja prilagođena njihovoj složenosti, a okvir od 15 minuta samo je jedan od mogućih scenarija. Upravljajući takvim alatom, urbanisti, inženjeri i kreatori politika mogli bi se koncentrirati na nestandardizirana rješenja za svoje gradove. Prednosti su, pak, bolji pristup zdravstvenoj skrbi, obrazovanju, kulturi, kao i nizu drugih sadržaja koje jedan grad nudi.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO 10 zemalja u kojima možete živjeti jeftino i luksuzno: Neke povoljne destinacije nalaze se i u Europi

Pogled iz zraka na turnir PRO 3x3 održan u Osijeku
1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije