POSJET MAĐARSKOJ

Papa Franjo: EU ne smije voditi k apstraktnoj državi

Pope Francis visits Hungary
Foto: MARTON MONUS/REUTERS
1/3
29.04.2023.
u 19:06

Poglavar Katoličke crkve u posjetu je Mađarskoj gdje je upozorio i na hlađenje interesa za mirom

Na početku svojeg trodnevnog posjeta Mađarskoj papa Franjo održao je govor o europskoj budućnosti. Kako ga citira Deutsche Welle, izrekao je riječi koje će se vjerojatno više dopasti njegovu domaćinu Viktoru Orbánu nego onima najsklonijima Europi.

Rekao je, naime, kako Europa treba biti razumnom ravnotežom između nacionalnih identiteta i jedinstva Europe, a da EU ne smije voditi k apstraktnoj “supranacionalističkoj” državi koja se neće osvrtati na živote naroda.

– Nužno je stvoriti cjelinu koja neće zgnječiti svoje dijelove, kao ni one koji će se dobro osjećati integrirano. Populisti, opet, ne smiju Europu držati kao taoca – kazao je papa u sjedištu mađarskog premijera koje je inače i nekadašnji samostan karmelićanki. Osudio je papa i ideološku kolonizaciju koja u Europi briše razlike.

– To je poguban put kojim idu oni oblici “ideološke kolonizacije” koji bi poništili razlike, kao u slučaju takozvane rodne teorije, ili koji bi pred stvarnost života postavili reduktivne koncepte slobode, na primjer hvalisanjem kao napreduje besmisleno “pravo na pobačaj”, što je uvijek tragičan poraz, govorio je te nastavio kako Europa u svoje središte treba postaviti ljude i stvoriti djelotvorne političke instrumente za bolji demografski razvoj u korist obitelji. Ali je isto tako razočaran time kako je mirotvorstvo na kojem je stvorena Europa zaboravljeno.

– Pitam se, kad pomislim na napaćenu Ukrajinu, gdje su nestali kreativni napori stvoriti mir? Kao da svjedočimo tužnom porazu zajedničkog sna o miru, dok usamljeni borci rata dobivaju sve više prostora. Razgovarajte i s Kijevom i s Moskvom, s Washingtonom, Bruxellesom, Budimpeštom i sa svima bez kojih ne može biti mira, kazao je poglavar Katoličke crkve. Nastavio je kako se čini da se sve više hladi entuzijazam za izgradnjom miroljubive i stabilne zajednice naroda, kako se označavaju zone utjecaja, naglašavaju razlike, nacionalizam je u porastu, a sve oštrije osude i jezik koriste se u suočavanju s drugima. Papa je također podsjetio i na migrante, odnosno potrebu njihova prihvata. – Zato je nužno da mi kao Europa stvorimo siguran i legalan put, zajednički mehanizam s obzirom na epohalni izazov koji se ne može ugušiti zatvaranjem granica – rekao je. 

>> VIDEO Najmanje četvero mrtvih u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u Umanu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije